OVO MOŽE SAMO U BIH: RATNI ZLOČINAC FIKRET ABDIĆ PUŠTEN IZ PRITVORA DA UČESTVUJE U KAMPANJI

Osuđeni ratni zločinac i aktuelni načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić pušten je na slobodu, nakon što su njegovi pravni zastupnici uputili zahtjev za donošenje rješenja kojim bi mu se omogućilo da učestvuje u kampanji za Lokalne izbore 2020.

Fikret Abdić na ovim izborima traži još jedan mandat. Nakon izlaska iz pritvora obratio se svojim pristalicama iz Laburističke stranke BiH.

Abdić je uhapšen 18. juna u okviru akcije Federalne uprave policije kodnog naziva Mreža. Tada je uhapšeno još pet osoba. Akcija Mreža je rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva USK, koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. Riječ je o krivičnim djelima koja su počinjena od 2016. godine do trenutka hapšenja.

Podsjećamo, Abdić je odgovoran za stravične zločine nad Bošnjacima Krajine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Osuđen je na 15 godina zatvorske kazne u Hrvatskoj, a na slobodu je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne.

hayat.ba