OVO JE NAJZDRAVIJA ZEMLJA ZA ŽIVOT: RAZLOZI SU JEDNOSTAVNI…

Prema istraživanju, koja je u obzir uzelo faktore kao što su životni vijek, nivo pretilosti, trošak zdrave hrane, onečišćenje, indeks sigurnosti i broj sunčanih sati – najzdravijom zemljom za život proglašena je Španija.

Ovdje ljudi paze na prehranu, a hrana je mediteranska, prepuna zdravih izvora omega-3 masti i proteina, koje smanjuju rizik od demencije, bolesti srca i raka. Zemlja je također i među prvih pet što se tiče trajanja životnog vijeka.

Mediteranski način života uključuje i sljedeće pozitivne stvari – hranjenje u društvu, balansiranu prehranu i hodanje kao način transporta. Hranjenje u društvu pridonosi dobrom raspoloženju jer jedete uz vama drage ljude, što pozitivno utječe na mentalno zdravlje. Također, Španci se u životu drže one „radimo da bismo živjeli, ne živimo da bismo radili“, a u zemlji su i troškovi života – umjereni.

Prilikom istraživanja, proglašeni su i gradovi u kojima se najzdravije živi, a i zlato i srebro idu u Španiju, točnije Valenciju i Madrid, prenosi Pun kufer. hayat