Ovo je moj put u islam…. Koji je vaš?

Imam 21. godinu, prešla sam na islam, te vam želim ispričati svoju priču o tome. Kako bih vas malo bolje upoznala sa sobom, počet ću sa pričom o tome kako sam zapravo upoznala islam. Prije nego bilo šta krenem, željela bih vas zamoliti na me ne osuđujete ni zbog jednog dijela ove priče. Nakon svega, i prije nego sam bila u islamu, stvari koje sam uradila su možda užasne ali su me na kraju dovele do Allaha dž.š i to je ono što je najbitnije. Ovo pišem samo iz razloga jer nisam jedina osoba koja je prešla na islam a koja se suočava sa stvarima iz prošlosti, i to je sve zapravo dio postajanja muslimanom.Ja sam pola Francuskinja pola Škotkinja, moja mama je francuskinja a otac mi je Škot. Rođena sam i odgojena u Amsterdamu, glavnom gradu Holandije. Moja mama je iz ateističke porodice a moj otac je odgojen u protestantskoj. Imam jednog brata, skoro mu je 17 godina. Roditelji su mi se razveli prije 10 godina, te ja sada živim s mamom na jugu Francuske dok je otac još uvijek u Holandiji.U mojoj porodici, iako me je otac pokušavao učiti religijama, ja sam odrasla s idejom da Bog ne postoji i da je religija nešto što izaziva ratove i problem u svijetu. Ali, elhamdulillah, čak i kao djevojčica uvijek sam mislila da tamo gore postoji nešto više, posebno kada mi je nana umrla kada sam imala 5 godina. Osjećala sam da je ona još uvijek sa mnom i da pazi na mene, te sam s njom pričala svaku noć o svom danu i svemu što me nerviralo i ljutilo.Moja vjera u Boga se stvarno razvila kada su mi se roditelji razveli. Konstantni konflikti između mojih roditelja te život na dvije strane je nešto najteže što mi je palo, te je to bilo vrijeme kada sam se osjećala usamljenom i u depresiji. U tim periodima sam se molila Bogu te razgovarala sa Njim. Kažem Bog jer u to vrijeme nisam imala ideju o Allahu. Molila sam Ga da mi ukloni bol i da mi pomogne razumjeti ono što se dešava.

Kada sam napokon otkrila islam, imala sam 14. godina. Postala sam najbolja prijateljica s djevojkom iz Maroka čije je ime bilo Iman te sam u tom periodu provodila puno vremena u njenoj kući s njenom porodicom, porodicom koja je bila veoma vezana i bliska i uvijek su tu bili jedni za druge. Ovo je bio divan osjećaj bijega iz moje kućne situacije te sam u toj kući provela mnogo noći. Tokom tog vremena, imala sam veoma mnogo noćnih mora vjerovatno su one bile posljedica moje trenutačne situacije, te mi je Iman uskoro dala Kur’an da stavim ispod jastuka. “Samo ga stavi ispod jastuka” rekla mi je, pomoći će ti da spavaš mirnije. Činjenica da je ona vjerovala da će mi jedna knjiga pomoći u otklanjanju mojih problema me zainteresovalo te sam počela da je ispitujem više o islamu i svemu u što je ona vjerovala. Ovo je bio moj prvi doticaj s ovom prelijepom religijom.Nažalost, u to vrijeme, također sam jako mnogo izlazila. Uvijek sam bila “gubitnica” i “bucka” dok se nisam vratila iz Egipta, tada sam se po povratku veoma razboljela te sam izgubila 10 kg, što je rezultiralo time da su se momci najednom počeli interesovati za mene. Počela sam nositi izazovniju odjeću te izlaziti u klubove što uopće nije bilo legalno, a sve kako bih fascinirala muškarce oko sebe. S toga vjerujem da moj um i moje srce nisu bili u stanju da promijene religiju, ali duboko u sebi sam znala da ono što radim je opasno i da to nije ono što će me voditi ka sreći. Taj tip života je bio jednostavan način da pobjegnem od nevolja kući.

Kada sam imala 18 godina, imala sam veoma opasno iskustvo te sam samu sebe stavila u tešku i opasnu situaciju. Kada sada gledam na to, samo zahvaljujem Allahu svaki dan što me doveo sigurno do univerziteta gdje sam upoznala T.Upravo sam bila provela ljeto u Turskoj, gdje sam još jednom proživjela iskustvo lošeg izbora muškaraca, a što je završilo mojim slomljenim srcem. Te noći, moji prijatelji su me odvukli na zabavu jer im je bilo mučno gledati me u depresiji, ali sam bila odlučna da pobjegnem čim se oni napiju dovoljno da ne primjete moj odlazak. Ali kao i uvijek u takvom okruženju završila sam tako što sam ostala predugo i što sam ostala bez cigareta. Mašina s cigaretama u klubu je također bila prazna te sam odlučila pronaći nekoga ko još uvijek ima cigarete. Moje oči su se uskoro srele sa T, mladim muškarcem čiju sam ruku malo ranije opekla cigaretom, a čiji prijatelj Noe je imao još par cigareta. Pitala sam ga za jednu cigaretu, te sam ostala razgovarati s T. U tom trenutku sam se osjećala da je sve oko nas tiho i da smo samo mi tu, razgovaramo kroz noć.Bilo je to prvi put u nekoliko godina da sam osjetila da se neko zaista interesuje za mene i razgovor sa mnom. Veoma brzo smo postali veoma dobri prijatelji te smo ubrzo počeli provoditi 90% vremena zajedno. Rekla sam mu za svoju prošlost on je rekao meni svoju. Mjesec iza mjeseca, priča iza priče, nisam mogla vjerovati da ovaj momak još uvijek brine o meni nakon svega što sam mu rekla. On je također imao svojih problema, te smo jednostavno bili tu da pomažemo jedno drugome. On je bio pakistanski musliman, koji mi je pričao veoma mnogo o islamu. U međuvremenu, rekla sam Iman o svemu što mi je on rekao, a ona mi je te stvari pojašnjavala.Uskoro sam se zaljubila u ovu religiju, koja je očigledno imala odgovore na sve moje probleme, te sam prešla na islam 29. maja 2009. godine.

Prevela: Emina Suljević   …. mojhidzab.com