Ovo je direktorica škole Mevlida Dervišefendić koja je kaznila djevojčicu jer je slavila Dan državnosti BiH

“Disciplinska mjera se može ublažiti ili ukinuti ukoliko dođe do pozitivnih promjena u ponašanju učenika”, stoji na kraju odluke.

Učenica šestog razreda Osnovne škole “Petar Kočić”, u bošnjačkom povratničkom selu Sjenina Rijeka, kod Doboja, kažnjena je smanjenjem vladanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Tako joj je “presuđeno” jer nije prisustvovala nastavi, već je s roditeljima i prijateljima proslavljala Dan državnosti Bosne i Hercegovine. A odluku je potpisala Mevlida Dervišefendić, direktorica Osnovne škole „Petar Kočić“ Sjenina Rijeka.

Kako se navodi u odluci, djevojčica je prvo kažnjena opomenom. Mjeru joj je izrekao razredni starješina. A onda je uslijedilo i smanjenje vladanja.

Uporište za takvu odluku nađeno je u aktima RS u kojima Dan državnosti BiH nije praznik.

“Kako je evidentno da pomenuti praznik nije definisan Zakonom, jasno proizilazi da je imenovana svojim odsustvom s nastave 25. 11. 2020. godine izvršila lakšu povredu dužnosti učenika, te joj je na osnovu toga izrečena vaspitno-disciplinska mjera odjeljenskog starješine – stoji u dijelu odluke.

Dodaje se i da se protiv ove odluke može izjaviti prigovor. On se podnosi Školskom odboru u roku od osam dana od dana prijema odluke, piše Politički.ba.

Direktorica potpisala odluku
Isto tako, “disciplinska mjera se može ublažiti ili ukinuti ukoliko dođe do pozitivnih promjena u ponašanju učenika”, stoji na kraju odluke.