OVO JE BIO NAJGORI ZLOČIN U EVROPI OD DRUGOG SVJETSKOG RATA

Visits: 15 Today: 3

Ratni zločinac Ratko Mladić osuđen je danas na doživotnu kaznu zatvora. Njemu je u Hagu izrečena pravosnažna presuda. O ovoj presudi, oglasili su se i brojni svjetski mediji među kojima su CNN, BBC i Gardijan.

Kako piše CNN, sa današnjom presudom „bosanskom krvniku“ završava se posljednje veliko balkansko suđenje za ratne zločine pred sudom Ujedinjenih nacija.

Svjetski mediji o presudi Mladiću
  • Svjetski mediji o presudi Mladiću

Mladić (79) je 2017. osuđen na doživotni zatvor nakon što je proglašen krivim za genocid zbog zločina počinjenih tokom bosanskog rata od 1992. do 1995. godine.

Masakr u enklavi koja je trebala biti pod zaštitom UN-a predstavljao je najgori u Evropi od Drugog svjetskog rata, navode novinari BBC-a.

Svjetski mediji o presudi Mladiću
  • Svjetski mediji o presudi Mladiću

On je posljednji zločinac koji se suočio sa pravdom. Mladić se pridružuje svom bivšem političkom gospodaru, bivšem predsjedniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, na izdržavanju doživotne kazne zbog rukovanja etničkim krvoprolićem u bosanskom ratu u kojem je više od 100.000 ubijenih a milioni su ostali bez svojih domova, piše Gardijan.

Njegovo toksično nasljeđe i dalje dijeli Bosnu i Hercegovinu, a njegova tamna sjena proširila se daleko izvan Balkana. Za Srbe u Bosni on je ratni heroj koji se borio da zaštiti svoj narod. Za Bošnjake, uglavnom muslimane, on će uvijek biti negativac odgovoran za njihove strašne ratne patnje i gubitke, naglasili su iz Gardijana.

Kako prenose svjetski mediji, još je nejasno gdje će Mladić odslužiti doživotnu kaznu zatvora prenosi crna-hronika