OVAJ GEST EFENDIJE VELIĆA ODUŠEVIO JE VIŠE OD 10.000 LJUDI

Da plemenitost i darežljivost prate efendiju Velića, dokazuje i ovaj njegov status

Sinoć je sarajevski imam Muhamed Velić na svom Facebook profilu napisao status o mladom studentu iz Livna koji studira pravo u Sarajevu. Student nije imao gdje prenoćiti, a kao i bezbroj puta dosad, imam mu je otvorio vrata džamije.

Da plemenitost i darežljivost prate efendiju Velića, dokazuje i ovaj njegov status koji je objavljen pretprošle godine.

Ovaj gest oduševio je više od 10.000 ljudi na Facebook profilu efendije Velića, a status prenosimo u cijelosti:

“Noćas u džamiji na konaku ima jedan musafir. Student iz Livna, studira prāvo u Sarajevu. Fin momak. Došao je u džamiju nešto malo prije akšama.

Sjedio sam u mektebu, čuo sam ga i vidio na kamerama, mislio sam da je došao namaz da obavi, ali sam vidio da se uzhodao. Izašao sam da vidim o čemu se radi. Kad on pred mene, zahvaljuje Allahu da me je sreo. Kaže da je došao iz Livna, mora neke ispite polagati, a nema para da plati prenoćište, pa pita može li prespavati u džamije dvije noći. Naravno da može, kažem mu, tu smo da pomognemo! Klanjao je zajedno s nama akšam i jaciju, a onda sam mu rekao da me čeka na mahfilu (na spratu džamije), izaći ću da mu pokažem gdje šta stoji i kako ćemo napraviti postelju.

Nakon nekoliko minuta, dok sam se spremio, krenuo sam prema mahfilu, a onda sam čuo da s nekim razgovara na telefon, bila je to njegova majka. Govorio joj je da je našao džamiju, da se hajirli smjestio i da je sve u redu. O, Bože, mislio sam u sebi dok se selamio s majkom, ponavljajući joj da ne brine, ima li išta ljepše, toplije i iskrenije od razgovora s majkom! Svaki taj razgovor isto zvuči i ništa se s njim ne može porediti.

Reče mi da je to njegova majka, selami me. Alejkumusselam, poselami i ti nju, kažem mu, i sve dok imaš majku koja te tako zove i brine za tebe, zapamti, nećeš biti sām i nećeš ostati nezbrinut. Jer, Milostivi Allah sluša njihove dove i molitve, više no ičije.

Otišao sam iz džamije, dirnut i smiren, u isto vrijeme; jedan je novi čuvar na konaku u našoj džamiji i jednostavno se lijepo osjećam zbog toga. A dova njegove majke, bezbeli, sve nas pokriva.

Ej, Allahu, ej, Rahmānu!

(Hayat/Foto:Arhiv)