OVAJ BRAČNI PAR ZASLUŽAN JE ZA RAZVOJ UČINKOVITE PFIZEROVE VAKCINE PROTIV KORONAVIRUSA

Radi se o golemoj prekretnici u odbrani od pandemije.

Do sada nisu pronađeni ozbiljni sigurnosni problemi i očekuje se da će se odobrenje za hitnu upotrebu zatražiti kasnije ovoga mjeseca.

Ove rezultate nije očekivao bračni par koji stoji iza razvoja Pfizerove vakcine.

Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin i njegova supruga i članica uprave Özlem Türeci posvetili su život u borbi imunološkog sistema protiv raka.

Sahin potječe iz skromne porodice turskih migranata i tvorničkih radnika, a danas je uz Türeci među 100 najbogatijih Nijemaca.

Tržišna vrijednost BioNTecha, firme koja će igrati glavnu ulogu u masovnoj imunizaciji protiv koronavirusa, prema podacima Nasdaqa popela se na 21 milijardu dolara. Prije godinu dana bila je na 4,6 milijardi.

  • Uprkos svim uspjesima, nikada se nije promijenio, uvijek je nevjerovatno skroman i simpatičan – rekao je Matthias Kromayer član uprave firme MIG AG čiji fondovi podržavaju BioNTech od njegovog osnivanja 2008. godine.

Dodao je kako Sahin obično dolazi na sastanke odjeven u pantalone te sa sobom uvijek nosi biciklističku kacigu i ruksak, prenosi Index.hr.

Sahin je ostvario svoj dječji san kad je postao doktor. Radio je u nekoliko bolnica, a Türeci je upoznao u bolnici u Homburgu na jugozapadu Njemačke. Medicinska istraživanja i onkologija postali su njihova zajednička strast.

Türeci, kćerka turskog doktora koji je migrirao u Njemačku, rekla je u intervjuu da su čak i na dan vjenčanja našli vremena za rad u laboratoriju.

Zajedno rade na imunološkom sistemu kao potencijalnom savezniku u borbi protiv raka i pokušali su iznaći jedinstveni genetski sastav svakog tumora.  

hayat.ba