OVA PORUKA IZ AMBASADE SAD-A U BIH NAJVIŠE SE TIČE DODIKA: SMJEŠTAJ ZA MIGRANTE RAVNOMJERNIJE RASPOREDIT

Iako su vlasti USK u više navrata pozivale državne vlasti, a najprije Ministarstvo sigurnosti BiH, da se migranti rasporede na području Bosne i Hercegovinu, već treću godinu nijedan smještajni kamp nije određen na području Republike Srpske. Tome se otvoreno protive vlasti u RS, a izostaje i jača reakcija kako domaćih vlasti, tako i međunarodnih partnera koji većinom finansiraju te kampove.

Evropska unija uputila je prošle sedmice apel za ponovnim otvaranjem kampa Bira za smještaj migranata, ali i pozvala vlasti Bosne i Hercegovine da otvore dodatni prihvatni centar u Čiljugama u Živinicama kako bi obezbijedile sklonište svima onima kojima je potrebno u nadolazećoj zimi. No, ni EU u svom apelu nije pozvala vlasti da otvore kampove u Republici Srpskoj iako je najveći migrantski pritisak već tri godine na istočnoj granici (Zvornik, Višegrad, pa sve do Trebinja).

Iz NAP-a su zatražili i komentar Ambasade SAD-a o migrantskoj krizi i kakav je stav Ambasade kada je riječ o smještaju migranata na poručju cijele BiH, jer je poznato da nema kampova ni u Republici Srpskoj niti na području Hercegovine.

Ambasador Nelson se početkom ovog mjeseca sastao sa Peterom van der Auweraertom, šefom misije Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini (IOM) i premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem kako bi razgovarali o hitnoj potrebi ponovnog otvaranja prihvatnog centra Bira kako bi se u njega smjestili migranti i tražitelji azila iz prihvatnog centra Lipa, koji nije uslovan za zimu, kao i o uspostavi dodatnih prihvatnih centara širom zemlje. Zdravlje i sigurnost građana Unsko-sanskog kantona bit će ugroženi samo ako se ne nađe održivo rješenje za smještaj migranata za vrijeme zimskih mjeseci.
SAD se pridružuje EU u apelu na bh. zvaničnike da djeluju brzo kako bi spasili živote osiguravajući humanitarni smještaj migrantima i tražiteljima azila. Zvaničnici BiH na državnom, entitetskom i lokalnim nivoima moraju raditi zajedno na rješavanju ovog problema na human način, a smještaj za migrante i tražitelje azila mora biti ravnomjernije raspoređen širom BiH”, naveli su u odgovoru iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

hayat