Nova provokacija: Pavlović ulicu u Srebrenici nazvao po negatoru genocida Peteru Handkeu

Nakon što je Skupština općine (SO) Srebrenica odbila zahtjev Udruženja “Istočna alternativa Republike Srpske“ sa sjedištem u Bratuncu o izmjeni naziva četiri ulice u Srebrenici, predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović, s još jednim članom, danas je opet provocirao.

Oni su u centru ovog grada, odakle počinje ulica Maršala Tita, polijepili natpise s nazivom austrijskog nobelovca Petera Handkea, poznatog po negiranju genocida u Srebrenici i podršci režimu Slobodana Miloševića.

Pavlović kaže da je za njega Handke nobelovac, a ne zločinac i da naziv te ulice ne vrijeđa nikog.

  • Štampali smo 1.000 plakata, koje će kao obavještenje građana biti polijepljene, duž, za mene bivše ulice Maršal Tito. U toku je izrada limenih tabli za ovu i ulicu Gorana Zekića, Radoslava Krstića te Srpskih oslobodilaca – rekao je Pavlović.

Dok su članovi ovog udruženja lijepili plakate, prolaznici se nisu osvrtali.

Pavlović i njegovo udruženje poznati su po veličanju ratnih zločinaca i provociranju povratnika Bošnjaka u RS.

Predsjednik SO Srebrenica Ćamil Duraković kaže da provokacije „Istočne alternative“, čiji je Pavlović jedini član, traju već desetak godina i to uoči 11. jula obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

  • Žalosno je što je što su neke institucije Vlada Republike Srpske nekoliko puta finansirale rad tog udruženja, što lokalnoj zajednici otežava rad u preuzimanju nekih mjera. To udruženje ne interesuje šta misli lokalna zajednica. Oni šire nacionalnu mržnju i remete političke odnose u ovom gradu. To je krivično djelo, čime se trebaju pozabaviti nadležne istražne institucije – naglasio je Duraković te dodao da će naložiti komunalnoj inspekciji i policiji da hitno skinu te nazive.

Srebrenički načelnik Mladen Grujičić nedavno je izjavio da svi zahtjevi i aktivnosti „Istočne alternative“ neće dobiti podršku lokalne zajednice.

  • Tom udruženju smo se suprostavili prilikom postavljanja spomenika ruskom amabasadori pri UN Vitaliju Čurkinu i austrijskom nobelovcu Peteru Hendkeu. Nećemo dozvoliti ni promjenu naziva ulica u ovom gradu – tvrdi Grujičić.

Predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ Fazila Efendić kaže da su provokacije „Istočne alternative“ redovne uoči obilježavanja komemoracije u Potočarima 11. jula.

  • Šta hoće Pavlović, nacionalista, pobornik ratnih zločinaca i negatora genocida i mogu li mu nadležne institucije stati ukraj – pita se Efendić piše avaz