Norveška: Ovako završavaju oni koji vrijeđaju Allahovu knjigu, protivnik Islama i učesnik paljenja Kur’ana pronađen u stanu…

Član antiislamske krajnje desničarske grupe SION, pronađen je mrtav u svom domu u norveškom gradu Kristiansandu, prenosi agencija Anadolija, pozivajući se na norvešku televiziju NRK.

Henrik Bjugan Hegdahl iz policije u Kristiansandu objavio je da je Dan-Eivind Lid (48)imao ozljede na tijelu i da je policija pokrenula istragu zbog sumnje na ubistvo.

Eivind Lid je u avgustu ove godine učestvovao u paljenju Kur’ana desničarske grupe SION [Stop Islamisation of Norway – Zaustavite islamizaciju Norveške] u gradu Bergenu, a poznat je po podršci SION-ovom vođi Larsu Thorsenu.

Članovi SION-a traže zabranu islama u Norveškoj, ističući kako u toj zemlji nema mjesta islamu i da primjerke Kur’ana treba u potpunosti uništiti.

Organizacija često organizira antiislamske proteste, kao što je to bilo slučaj prošle godine kada se grupa okupila u Drammenu, udaljenom oko 45 kilometara od Osla, u kojem žive brojni muslimani. Llanica organizacije Anna Braten bacila je primjerak Kur’ana na pod.

Islam je druga najveća religija u Norveškoj. U 2017. godini u Norveškoj je bilo oko 200.000 muslimana, od čega 148.000 pripadnika organiziranih vjerskih zajednica, na oko 5,4 miliona stanovnika. Većina muslimana u Norveškoj ima imigrantsko porijeklo i dolaze iz Pakistana, Iraka, Somalije, Bosne i Hercegovine, Irana, Turske…

Početkom godine iz norveške Vlade desnog centra istupila je radikalna Napredna stranka FrP pa je premijerka Erna Solberg izvršila prestruktuiranje kabineta što je rezultiralo da Norveška dobije drugog muslimana ministra u svojoj historiji.

Također, premijerka Solberg je ušla u historiju jer je prvi premijer Vlade koji je posjetio džamiju na Bajram. Povod je bio prošlogodišnji napad na džamiju An-noor koja dijeli isto ime sa džamijom na Novom Zelandu u kojoj se desio pokolj.

Norveška je bila poprište jednog od najgorih napada desnog ekstremizma u Evropi u julu 2011, kada je Anders Behring Breivik ubio 77 osoba. Sjećanje na ovaj događaj još je jako, a sa druge strane ovaj napad povećava breme odgovornosti norveškog društva i političara prema manjinama.

Izvor: Al Jazeera i agencije