NIKO JE NE KORISTI ZA TO: DA LI ZNATE ČEMU SLUŽI FIOKA ISPOD RERNE?

Verovatno ste i vi pripadate grupi ljudi koja u fioci ispod rerne imaju masni papir, foliju, poklopce ili kalupe za mafine.
Nezavisno za šta koristite, verovatno je ne koristite za ono za šta su je proizvođači namenili.
Ta fioka zapravo služi za održavanje jela toplim. Ona je “topla fioka” u koju možete staviti hranu nakon pečenja i ona će ostati na temperaturi za posluživanje.
Ako još uvek imate uputstva sa svojom rernom, proverite šta piše. U većini njih stoji opis poput ovog: Topla fioka osmišljena je da sačuva toplotu vruće hrane na temperaturi za posluživanje. Uvek u nju stavljajte vruću hranu. Hladna hrana ili ona na sobnoj temperaturi ne može se ugrejati ili kuvati u “toploj fioci”, piše Redbookmag.Ako je do sad niste iskoristili, može vam poslužiti kada vam gosti kasne da održite jelo toplim.                                            Kurir.rs Slika: YouTube

Pročitajte još: ZNATE LI ZAŠTO PLAMEN NEMA SJENKU?

U školi su nas učili da sve stvari, kad se osvijetle, prave svoju sjenku. Međutim, ne i plamen!Plamen zaista nema sjenku, a evo i objašnjenja zašto je to tako.
Sjenka se stvara na određenoj podlozi (zidu, podu) kada se između podloge i izvora svjetlosti ispriječi neki objekat koji blokira određeni dio svjetlosnog snopa.Međutim, kada je taj objekat i sam izvor svjetlosti, kao plamen, tada na podlozi nema sjenke. To je razlog zbog koga se na zidu ne vidi sjenka plamena.Kada nešto postaje veoma vruće ili peče, ono emituje svjetlost kao dio procesa spaljivanja. I dok ta svjetlost koja se emituje ne baca sjenku, vrlo često materijal koji gori to radi.Ono što otežava da se vidi ova sjenka jeste da plamen sam po sebi baca svjetlost sa “izvora” plamena, da bi uopće mogli da vidimo tu sjenku potreban nam je izvor svjetlosti koji je svjetliji (po mogućnosti sunce) od plamena koji smo zapalili.Pokušajte, na primjer, da uzmete svijeću i da je držite tako da sunčeva svjetlost direktno pada na nju. Trebalo bi da ste u stanju da vidite sjenku plamena na zidu ili na podu iza sjenke.              sandzake.rs