NEPRAVEDNO, ALI SMO SRETNI DA JE RAT ZAVRŠIO: ŠTA SU GRAĐANI BIH REKLI 1995. NAKON POTPISIVANJA DEJTONSKOG SPORAZUMA

Televizija Bosne i Hercegovine je 22. novembra 1995. godine, dan nakon što su Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman uz posredstvo SAD-a dogovorili mir u državi, pitala građane iz nekoliko gradova šta oni misle o Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Oni mlađi, ali i oni najstariji su pretežno bili stava da je dobro što se rat okončao jer su “sada slobodni” i “život može da počne”.

  • Kad sam čuo sinoć srce mi je odmah zadrhtalo, nisam imao riječi. Ni krivi ni dužni smo dugo patili – rekao je jedan čovjek iz Tuzle.

Jedni su pak smatrali da je dobro što je ratu došao kraj, ali da uslovi pod kojima je mir dogovoren nisu pravedni po stanovništvo.

  • Neka je potpisano i dobro je, ali ja ne vjerujem da tolike hiljade ljudi mogu i imaju gdje biti u kolektivnom smještaju. On je mene sad poslao u planinu, a moju Semberiju uzeo –  riječi su čovjeka iz Janje koji je morao otići na Majevicu.

Neki su pak bili potpuno nezadovoljni što je Dejtonski sporazum potpisan.

  • Nije nam dobro čim nam je Brčko ostalo tamo na njihovoj strani, ne valja i gotovo – kazala je jedna žena.

Jedna žena iz Hercegovine ga je doživjela kao gubitak zavičaja.

  • Bez obzira što sam ostala bez 28 njih koji su pod crnom zemljom, 18 raseljeno širom svijeta, sinoć je meni bio najteži dan – ostala sam bez zavičaja –  kazala je Hercegovka.

Građani su sasvim sigurno bili srećni što je rat u BiH završen, međutim mnogima je taj papir ostavio gorak okus u ustima zbog toga što je podjela teritorija utjecala na njihove živote. Mnogi su bili protjerani sa svojih ognjišta na koja nisu mogli da se vrate i upravo je to ono za čim su žalili tog novembra 1995. godine.

Video pogledajte OVDJE.

hayat