Neizostavno jelo mjeseca ramazana – Topa

Ramazan je mjesec u kojem duše rastu u ljudima. Odlika i simbol ramazana je post. I iako smisao posta nije samo odricanje od hrane i pića, ono je svakako centralna tema tokom ramaznskih dana. Upravo zbog toga se posebna pažnja posvećuje pripremi iftarskih i sehurskih trpeza. Neki vole da tokom ramazan pripremaju neka modernija jela i isprobavaju nove ukuse, dok drugi su ipak skloni tradicionalnoj hrani. Međutim široka je paleta jela bez kojih je ramazanska trpeza nezamisliva.

Topa je tradicionlano ramazansko jelo koje se služi na početku iftara uz samunčić. Smatra se da je ime dobila po samom postupku pripreme a to jeste topljenju masnoće. Danas se pripremaju razne varijacije tope (sa jajima,sirevima,piletinom itd). Ja vam donosim par jednostavnih recepata o pripremi tope.

Topa sa sirom i mileramom

Sastojci:

2 kašike milerama
2 kašike mladog sira
50 gr putera
100 gr ribanog suhog sira
Prstohvat soli
Mileram,mladi sir i puter staviti u zagrijanu tavu, posolite, miješajte na umjerenoj temperaturi dok se mileram ne istopi pazeći da ne izgori. Na kraju pospite naribanim sirom.

Topa s pilećim mesom

Sastojci:

200 gr kuhanog pilećeg mesa
100 gr Milerama ili kajmaka
puter
pileći temeljac (pileća voda)
Puter i temeljac stavite u tavu i zagrijavajte. Dodajte mileram pa pustite da se lagano otopi, u sve to dodajte sitno isjeckane komadiće piletine i pustite par minuta da se sve sjedini.

Iz Aidine kuhinje – visoko.co.ba