NEHUMANI USLOVI SAMO TRI KILOMETRA OD GRANICE SA EU: EVO KAKO PREŽIVLJAVAJU MIGRANTI U ŠUMI

Foto: AA
Grupa migranata, mahom iz Pakistana, boravi u malom improvizovanom kampu u šumi nadomak bihaćkog naselja Žegar, svega tri kilometra od granice s Evropskom unijom (EU).

Pored nepostojanja adekvatnog skloništa u vremenu snježnih padavina i niskih temperatura, uslovi u kampu, koji su sami napravili, su potpuno nehumani gdje nemaju ni najosnovnije higijenske uslove.

Put do kampa je planinski, a da bi prišli svojim malim šatorima, koji ih tokom noći teško mogu zaštititi od zime, primorani su najprije koračati kroz velike naslage blata. Oko kampa su također velike količine smeća.

U kampu boravi po nekoliko desetina, nekada i više od stotinu migranata.

Dobar dio ih se, kažu, više od 20 puta pokušao probiti do teritorija EU-a, no svaki put bezuspješno. Žale se na brutalno postupanje hrvatske policije, te navode kako su više puta premlaćivani, javlja Anadolu Agency (AA).

Poručuju kako njihova jedina želja jeste da im se dozvoli ulazak u EU i omogući posao kako bi zaradili novac. Zahvalni su ljudima sa područja Bihaća koji ih pomažu. Kako navode, ovise o humanitarnoj pomoći.

Rashid Mahmoud je jedan od Pakistanaca koji boravi u ovom neuslovnom kampu u blizini Žegara. U Bihaću je nešto duže od šest mjeseci. U Bosnu i Hercegovinu stigao je nakon petogodišnjeg putovanja kroz brojne zemlje.

Čak 25 puta samo pokušao preći granicu s Hrvatskom. Svakog puta smo bili vraćeni. Pritom smo više puta premlaćeni – ističe Mahmoud.
Porodica mu je ostala u Pakistanu. Ima troje djece.

Moja porodica u Pakistanu je jako siromašna. Moja jedina želja i cilj su da dođem do Italije, Francuske, Španije, Portugala i da tamo dobijem posao. Želim raditi kako bih pomogao svoju porodicu, svoje troje djece u Pakistanu – pojašnjava Mahmoud.
Još jednom je ukazao na vrlo brutalna postupanja hrvatske policije i vojske prilikom pokušaja prelaska u EU-u.

Upućujemo poziv Ujedinjenim narodima da nam otvore granice. Svi ljudi koji ovdje borave su izbjeglice i njihova jedina želja je stići u Evropu i dobiti posao – zaključio je Mahmoud.