Naučimo od Poslanika, a.s., kako je poštovao ženu i njeno mišljenje!

Poznato je, da je Poslanikova, a.s., kćerka Zejneb dugo vremena bila udata za idolopoklonika iz Mekke, Ebul A’sa ibn Rebi’u. Nakon što ju je razveo, jer je došla kur’anska naredba, da se svaka muslimanka mora razvesti od mušrika (osima ako ne primi islam), Zejneb je bila oko 6 godina u Medini kao slobodna žena. Imala je dosta prosaca, ali je odbijala, jer je voljela Ebul A’sa.

Neposredno pred oslobođenje Mekke, trgovačka karavana u kojoj je bio i Ebul A’s, zarobljena je od strane muslimana a on je uspio da pobjegne. Ipak je, pod velikim rizikom, ušao tajno u Medinu, došao do odaja Poslanikove, a.s., kćerke Zejneb i zatražio od nje, da ga uzme pod njenu zaštitu.

To jutro, kad je Poslanik, a.s, stao u mihrab da klanja sabah, a džamija je bila puna muškaraca, iz ženskog djela džamije, JAKIM I PRODORNIM GLASOM, ZEJNEB JE POVIKALA:”JA SAM ZEJNEB, KĆERKA MUHAMMEDOVA, UZIMAM EBUL A’SA, POD SVOJU ZAŠTITU! POZIVAM VAS, DA I VI TO URADITE!”

Kad je predao selam i završio namaz, Poslanik, a.s,. se okrenuo ljudima i rekao:”Jeste li čuli ono što sam ja čuo?” Odgovoriše da jesu.

Poslanik, a.s., tada reče Zejnebi: “Mi smo zaštitili onog koga si ti zaštitila, o Zejneba.” Zatim je Poslanik, a.s., otišao u njenu kuću i rekao joj: “Zejneba, lijepo ga ugosti, on je otac tvoje djece, ali neka ti se ne približava, jer ti nije halal.” Ona reče: “Svakako, Allahov poslaniče.”

Šta možemo da naučimo iz ovog divnog primjera?

– Poslanik, a.s., nije otišao kćerci i rekao joj:”Šta podižeš onako svoj glas u džamiji punoj ljudi? Zašto podižeš glas da sva džamija zvoni od njega! Znaš li da je tvoj glas avret (stidan)?
– Poslanik, a.s., joj nije prigovorio niti rekao:”Zašto me onako sramotiš, zašto me javno prozivaš, mogli smo to tajno da riješimo? Zašto onako pred ljudima?”

NE!

Nego se ponašao prirodno i ljudski. Nije ukorio Zejneb što je povišenim glasom kazala svoje mišljenje pred punom džamijom muškaraca! Ne, nije! Dok bi danas neki, da mogu, u potpunosti začepili ženi usta, da nema pravo glasa.

U potpunosti je uvažio njeno mišljenje i lijepo je posavjetovao, jer je Poslanik, a.s., uvažavao mišljenja žena (mnogo je primjera iz njegovog života).

Žena u islamu, ima pravo glasa, ima pravo na svoje mišljenje, stav, ima pravo da savjetuje, podučava, radi i rukovodi! Žena je u vrijeme Poslanika, a.s. bila majka, ratnica, bolničarka, savjetnica, odgajateljica, trgovkinja, zemljoradnik i sl.

Nemojte svojim sirovim odnosom, da zenu sputavate i zatvarate u kuću!

Cokoja Saudin