Napominjenoda svaka zemlja ima svoj standard i svaka priča ima svoju priču a vrijeme je da se i ova ispriča:RUKJA 500€

Vidim da u zadnje vrijeme mene i još neke druge učače rukje hasumi uzimaju u usta, da gibete i lažu da, hudi oni, crkaju od zavidnosti nagađajući kako i šta pa da im malo oko brojki i cifara pomognem pod ruku, morebit ću se osevapiti.
Ja učim samo rukju (Kur’an i dove potvrđene hadisom) u svome stanu u najskupljem gradu Evrope a ne u štali ili u podrumu u Bosni! Ovim se bihuzuri moja familija i moje komšije pa sam često morao mijenjati stan jer su ljudi pogođeni sihrom znali u 2 ili 3 ujutro zvoniti kod komšija ako ih ne primim da im učim rukju u 2 ili u tri ujutro! Sada takvima zovem policiju! Da ne spominjem vrisku našminkanih usana i utegnutih langira ili povraćanje ili riganje koje se nekad čuje u susjednu ulicu. To je za moju djecu normalno i odrastaju s time – na zalost! Učim rukju svima koji su u potrebi, bez obzira na vjeru i naciju; da sada nisam imao samo još Kineze. Svi pacijenti čekaju na termin i do tri sedmice a prije termina svi dobiju dvije SMS poruke:

 1. Burgauer Straße 117, 81929, München. Ispod stana je PIZZA BEST a preko puta EDEKA u kojoj se moze popiti kahva ili koristiti wc. Za rukju NE TREBA ABDEST. Iza EDEKE SMIJETE PARKIRATI. Molim vas, pristojno se obucite, ponesite sebi zaštitne maske radi Korone! NEMA RUKOVANJA! ŽENE NEKA PONESU SVOJE MARAME radi higijene! Ne cekajte pred ulazom mnogo prije termina radi buke. Hairli put!
 2. Za vašu terapiju nakon rukje je potrebna flaša maslinovog ili čurekotovog ulja i tegla meda koje možete sami ponijeti ili dobiti kod mene (već naučeno). Tretman košta (dvije osobe) 110€ /za nemuslimane 150€ jer im duže učim i savjetujem/ a račun možete priložiti na kraju godine uz poreski obračun (Jahresausgleich). Ako imaju kakve hamajlije ili zapisi i končići – zapalite to! Molim vas, budite tačni radi drugih termina. Allah vas nagradio svakim hajrom! P.S. Ako NE MOŽETE DOĆI, molim vas, otkazite termin blagovremeno da oni koji dugo čekaju dobiju svoju šansu. Mahsuz SeLam! Geistiges Heilen „Spirit Medical“, Burgauer Straße 117, 81929 München. Steuer Nummer: 146/188/41171
  Prije kao mali poduzetnik a sada već nekoliko godina, hvala Bogu, kao firma “Spirit Medical” plaćam državi koju volim i u kojoj živim porez na profit, PDV i porez na lični dohodak svako tri mjeseca unaprijed i jednom na kraju kalendarske godine čak i na rukje preko Skype jer poreska uprava traži uvid na moj žiro račun i na žiro račun moje supruge svake godine. Država ili tržište diktiraju cijenu tretmana. Dakle, pola novca od rukje ide direktno drzavi a od ostale polovice se izmiruju sve dadžbine; ko živi u evropi – zna o čemu pričam!
  Pitanje je vremena kada će poreske uprave u BiH pokucati na vrata onih koji uče po principu “daj šta halališ i daj šta daš” – pa će biti “veselo” kada dođu tužbe radi utaje poreza.
  Čak za vrijeme korone, iz merhameta, primam oboljele u svoj stan koji koriste moj sanitarni čvor kako bih bio od pomoći što ne bi radio niko normalan! Sve to, kada se sve sabere i oduzme, za 20-30€ po tretmanu a onda se nađu bezobrazne face i kuliraju priču kako varam narod! Allah mi je svjedok da nisam čuo za humanitarnu akciju ili
  za neku drugu potrebu a da nisam onoliko koliko sam mogao ili najviše pomogao! Ko nije u stanju da plati rukju, učim džaba i dajem od sebe terapiju.
  Ozbiljno razmišljam da takvima podignem cijenu na 500€ pa neka onda voze u BiH 2000 km sa bolesnom osobom i neka se podvrgnu testu za koronu i karanteni. Moji pacijenti su tek oko 30 % iz BiH jer mi dolaze sve “boje i nacije!”
  Dalje provokacije ne zelim komentarisati jer svako ko je učio ili uči rukje ili je sam dolazio ili nekog dovodio na rukju, zna sta se tad desava i da su nekad tjelesni kontakti neizbjezni. Cudi me samo da mnoge zene i “sestre” bez problema odu kod muskarca ginekologa i nije im uopšte muka od njegovog “pregleda” ali ako ih moranjem ili slucajem dodirne učač rukje – onda je taj najgori. Isto tako se odnosi i na aktivno ucenje rukje jer bi bilo za svakog ucaca rukje najlakse reći: “Sjednite u ćosak na stolicu i slušajte učenje pola sata, platite i idite”! Onda bi pacijenti puno češće i više morali dolaziti. Zasto li je Poslanik s.a.v.s. udario onog ashaba i zašto su najveći alimi ummeta, koji su učili rukje, primjenjivali silu tokom tretmana?
  Molim prijatelje da podijele ovaj post a i hasume koji me pomno prate i crkaju od muke! Meni je dosta moj Gospodar a On je divan zaštitnik! Smile sa zlatnim zubom!
  Mahsuz selam.

Fuad A. Seferagić