NANA FATA EMOTIVNO: SVE SAM GOVORILA DA MI JE DOČEKAT’ PA NEK UMREM, ŠTA SAM PUTA SMRT ZAISKALA, MOJA RANO

Visits: 25 Today: 2

A kako i ne bi. Na to je čekala više od 20 godina.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak iz njene kuće u trenutku rušenja crkve. Na njemu se mogu čuti komentari i razgovor sa ukućanima i gostima koji su došli na “slatku”.

Prijatelj Alija joj čestita na uspjehu i sretan je zbog toga što je pravda pobijedila.

  • Dat će ti Allah snagu. Trebaš sad da izdržiš, kad si bila heroj i ostala heroj. Da budeš zdrava i živa još puno godina kad si uspjela da ovo uradiš. Bila si heroj, sad si heroina – kaže Alija.

Nana Fata mu odgovara da treba biti odlučan.

  • Kad si musliman, treba biti musliman. Kad kažeš ‘vako neka bude ‘vako. I dijetetu, i ženi i komšiji, i sam sebi. Moj Alija sve sam govorila da mi je dočekat’ pa nek umrem. Kaže meni reis-ul-ulema onaj prijašnji, nazvao me i pitao kako sam, i kaže: “Nemoj da umreš dok ovo ne završiš. Ti si započela, ti i završi.” La ilahe illallah. Šta sam puta zaiskala smrt, moja rano – kaže nana.

Alija predlaže da se na mjestu crkve napravi šadrvan.

  • Mi ćemo nano sad, o svom trošku, napraviti šadrvan ondje. Da more narod sjest’, popit kafu.Da napravimo šehidsko obilježje, da možemo proučit’ našim podrinjskim šehidima.

Nana Fata vidno potresena ne može ni da jede, dok je ukućani ubjeđuju da mora, da može primiti inzulin, da vidi sve to. Jer ipak, na to su čekali godinama.

Pogledajte video OVDJE. prenosi hayat