NAKON 30 GODINA U SARAJEVSKOJ DŽAMIJI FERHADIJA UČI SE HAFISKA MUKABELA

Visits: 9 Today: 2

U sarajevskoj džamiji Ferhadija danas je, nakon pauze od 30 godina, ponovo počelo učenje hafiske mukabele, čime je nastavljena tradicija prekinuta pred sami početak agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U sarajevskoj džamiji Ferhadija danas je, nakon pauze od 30 godina, ponovo počelo učenje hafiske mukabele, čime je nastavljena tradicija prekinuta pred sami početak agresije na Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sinoćnjim ezanom za akšam-namaz muslimani su dočekali još jedan ramazan, najodabraniji mjesec u godini. Značaj ovog mjeseca ogleda se i u činjenici da je u ramazanu počela objava Kur’ana poslaniku Muhammedu.

Tako je i ramazanska mukabela ili zajedničko učenje Kur’ana tokom ramazana jedna od spojnih tačaka ramazana i Kur’ana. Mukabele se tokom ramazana uče u džamijama širom Bosne i Hercegovine. Posebna specifičnost svakako su hafiske mukabele, odnosno mukabele na kojima se kur’anski tekst uči napamet.

Hafizi Hadžimulić i Porča mukabelu učili do početka rata

Muhamed Velić, imam i hatib Ferhadija džamije u Sarajevu, u razgovoru s novinarom AA ukazuje na značaj mukabele u islamskoj tradiciji muslimana ovih prostora, te ističe kako je to zapravo jedan od razloga što su odlučili ponovo pokrenuli hafisku mukabelu.

“Odlučili smo okupiti hafize da ponovo, nakon 30 godina diskontinuiteta, uče hafisku mukabelu u ovoj džamiji. Tradicija u ovom gradu jeste da se u čaršijskim džamijama uči hafiska mukabela. Ferhadija je dosad nekako mirovala“, pojasnio je Velić.

Podsjeća da su posljednji put u Ferhadija džamiji hafisku mukabelu učili hadži hafizi Halid ef. Hadžimulić i Fadil ef. Porča. Nažalost, zbog početka agresije na BiH ova praksa je obustavljenja.

“Mi ćemo evo nakon 30 godina nastaviti ono što su dva naša dobra prethodnika praktikovala u našoj lijepoj islamskoj tradiciji. Mukabelu će učiti četiri hafiza i imam džamije“, poručio je Velić prenosi crna-hronika