Najljepši poklon u mubarek mjesecu

Visits: 10 Today: 1

Umjesto sedre, zidat će se od punog kamena iz kamenoloma „Hreša“, i to u potpuno izvornom obliku, visoka je 29 metara, kaže ef. Kurtić

Radovi na izgradnji nove munare koju je na Ferhad-begovoj džamiji, u narodu poznatoj kao Čaršijska džamija u Tešnju, srušio olujni vjetar 12. decembra prije četiri godine i rekonstrukciji zgrade džamije počinju u ponedjeljak, i to u vrijeme mubarek ramazanskih dana.

Radovi na gradilištu, uz poštivanje epidemioloških mjera, bit će tako organizirani da neće smetati pri obavljanju teravih-namaza, kazao nam je Enver ef. Kurtić, imam ove džamije koja je sagrađena 1569. godine.

Ef. Kurtić: Bit će visoka 29 metara
Ef. Kurtić: Bit će visoka 29 metara

FOTO: H. ČALIĆ

Poštivanje mjera

– S obzirom na to da je naša Čaršijska džamija nacionalni spomenik nulte kategorije, puno vremena smo potrošili na papirologiju, ništa nismo radili bez odobrenja i saglasnosti struke. Hoćemo da munara, ali i džamija nakon rekonstrukcije budu u potpuno izvornom obliku. Umjesto sedre, kojom je bila sazidana munara koju je srušio vjetar, nova džamija će biti sazidana od punog kamena, koji ćemo dopremiti iz kamenoloma „Hreša“ iz Sarajeva. Bit će visoka 29 metara – kazao je ef. Kurtić.

Prisjetio se trenutka kada mu je javljeno da je vjetar srušio munaru, koja je, usljed pada, oštetila krov džamije.

Klanjanje namaza se neće prekidati
Klanjanje namaza se neće prekidati

FOTO: H. ČALIĆ

Nudili pomoć
– Mnogi ljudi iz svih krajeva BiH i inozemstva nudili su pomoć. Mnogi su dali pomoć, novac je na računu i bit će upotrijebljen u ove svrhe. U ove četiri godine nikada nisu prekidani klanjanje namaza i džamijske aktivnosti – dodao je on.

Begović i Šahin: Radovi će biti završeni do kraja godine
Begović i Šahin: Radovi će biti završeni do kraja godine

FOTO: H. ČALIĆ

Neimari iz Turske
Pored džamije u Tešnju zatekli smo i glavne nosioce poslova – predstavnike Vakufske direkcije Republike Turske u BiH „Sana“ iz Burse, koordinatora Vakufske direkcije za BiH Almedina Begovića i šeficu gradilišta Sibel Šahin.

Prije početka radova, u sklopu Čaršijske džamije, izgradili su objekt “Kahva“ u orijentalnom stilu i tri dućana na tešanjskoj čaršiji. Radova imaju na još pet gradilišta u BiH. Obećali su da će poslovi na Čaršijskoj džamiji u Tešnju biti završeni do kraja godine, kada će se začuti ezan s nove munare Ferad-begove džamije.

Izvor:avaz.ba