Najbolje i najsočnije hurmašice koje ćete ikad probati

Sastojci:

250 gr otopljenog maslaca
150 gr šećera
2 jaja
600 gr brašna
oko 2 gr praška za pecivo
Priprema:

Pomiješajte lagano 250 gr maslaca, 150 gr šećera, 2 jaja, 600 gr brašna i 2 gr praška za pecivo.Mijesite lagano oko 5 minuta ili dok ne dobijete lijepu ujednačenu masu.

Oblikovanje:Uzmite rendaljku i okrenite na hrapavi dio (za koji iskreno ja ne znam za sta služi osim za praviti ormašice).Uzmite malu kuglicu tijesta, od oko 25 do 30 gr zavisno koliko velike ormašice želite da dobijete. Oblikujte u lopticu pa u valjak.Postavite na rendaljku i pritisnite lagano tako da dobijete šare na tijestu.Ako želite praviti ormašice sa orasima samo lagano stavite jezgru u sredinu i skupite tijesto u oblik ormasice. Ponovite postupak dok vam se tijesto ne utroši.Zagrijte pećnicu pola sata na 200ºC. i pecite ormašice 20-25 zavisno od pećnice.U međuvremenu napravite preljev.

Sastojci za preljev:

oko 750 ml vode
oko 500 gr šećera
1 limun narezan na kolutiće
Stavite vodu da proključa te dodajte šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi te ostavite da ključa oko 2 minute. Dodajte limun i sklonite sa vatre. Kada su ormašice pečene odmah ih vruće prelijte sa toplim zaljevom.Rasporedite limun lijepo po ormašicama i ostavite ih ovako bar 2 sata na sobnoj temperaturi. One ce nakon tog vremena promijeniti boju i dobiti sjaj.Kada presiječete ormašice one treba da budu mekane i u sredini te da imaju istu teksturu u svim dijelovima.

recepti-svijeta.com