Nafaka, bereket… Koje su sve koristi klanjanja noćnog namaza?

U ovom članku donosimo deset prekrasnih koristi od klanjanja noćnog namaza…
1. Noćni namaz je slijeđenje sunneta (prakse) Muhammeda, s.a.v.s., koji nikada nije propuštao da ga klanja.

2. Zbog klanjanja noćnog namaza, vaše dove će biti primljene (kabul).

3. Noćni namaz je način da budu oprošteni vaši grijesi.

4. Noćni namaz povećava opskrbu i povećava bereket.

5. Noćni namaz daje svjetlost na vaše lice i dušu.

6. Noćni namaz pomaže u borbi protiv loših navika i strasti.

7. Noćni namaz čovjeka približava Allahu, dž.š.

8. Noćni namaz u srcu budi ljubav prema ahiretu.

9. Noćni namaz smekšava tvrdo srce, i čini čovjeka skrušenih pred Allahom.

10. Noćni namaz pomaže u učenju Kur’ana i ojačava ono što ste naučili napamet.

Za dobrovoljni noćni namaz, Muhammed, s.a.v.s., je rekao: „O ljudi, nazivajte selam, dijelite hranu i klanjajte noću dok drugi svijet spava, ući ćete u Džennet u miru.“ (Tirmizi)Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Najbolji namaz, nakon farzova, je dobrovoljni noćni namaz (kijamu-l-lejl).” (Muslim)Noćni namaz je najbolje klanjati u zadnoj trećini noći, a klanja se dva po dva rekata.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Pročitajte još: Imate problema? Rješenje pronađite u noćnom namazu

Jedan od najljepših ibadeta koje vjernik može činiti, a koji odgaja ljudsku dušu i poništava grijehe, i jača njegov iman jeste noćni namaz.
Dovoljno je obaviti samo dva rekata, zato nastoj da svake noći obaviš makar dva rekata prije nastupanja zore, Allah, dž.š., podarit će ti iman, svjetlo i uvjerenje, učvrstit će te na Pravome putu i učiniti ustrajnim.Zbog toga, Ibn Dževzi tvrdi da noćni namaz najbolje može odgojiti ljudsku dušu i to je ono što je Allahov Poslanik, s.a.v.s., oporučio Abdullahu bin Omeru, r.a., kada ga je o njemu upitala Hafsa, r.a. Allahov Poslanik, s.a.v.s., odgovorio je: “Divan li je Abdullah čovjek, još samo kada bi obavljao noćni namaz.” Ovo se navodi u hadisu koji bilježi Buhari pod brojem (1128), Muslim pod brojem (1722).Nakon ovih riječi Abdullah, r.a., samo je malo noću spavao. Buhari u svom Sahihu bilježi predanje u kojem stoji da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao Ibn Amru, r.a.: “Abdullah, nemoj biti poput tog i tog čovjeka, koji je počeo obavljati noćni namaz pa je prekinuo s time.”Treba oživjeti ovaj sunet koji je zapostavljen i kojeg su ljudi počeli izbjegavati osim malo onih kojima se Allah, dž.š., smilovao. Dovoljno je da vjernik ustane makar malo noću da obavi dva rekata i da nakon njih zamoli Allaha, dž.š., za oprost, da podigne ruke u dovi pred Onim Koji sve tajne poznaje, Koji olakšava vjernicima njihove potrebe i nijednu molbu ne odbija, Koji sve jezike svijeta razumije i sva šaputanja čuje. Zato, neka se vjernik u ovom periodu noći požali Allahu, dž.š., na muke koje ga muče, na svoju nemoć i slabost, na grijehe koje je počinio, jer, ako Allah, dž.š., neće biti milostiv ko će osim Njega to biti? Ako On neće oprostiti grijehe, ko će mimo Njega to učiniti? Ako On neće primiti naša pokajanja, niko to osim Njega nije u stanju uraditi.

Autor: dr. Aid El-Karni Za Akos.ba priredio: Nedim Botić