NA DANAŠNJI DAN: RADOVAN KARADŽIĆ OPTUŽEN ZA GENOCID NAD BOŠNJACIMA

  1. Ruski predsjednik Boris Jeljcin potpisao seriju dekreta kojima je prenio vlast nad privredom sa sovjetske centralne vlade na vladu Rusije.
  2. Savjet bezbjednosti UN-a pooštrio sankcije protiv SR Jugoslavije uvođenjem riječne i pomorske blokade.
  3. Haški tribunal optužio lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog komandanta Ratka Mladića za genocid nad bošnjačkim civilima počinjen tokom zauzimanja Srebrenice u julu 1995, kada je više hiljada Bošnjaka ubijeno i raseljeno.
  4. Haški tribunal proglasio je krivim Zdravka Mucića, Hazima Delića i Esada Landžu za ubijanje i zlostavljanje srpskih zatvorenika 1992. u logoru Čelebići. To je bilo prvo suđenje za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom rata u BiH. Delić je osuđen na 18, Landžo na 15, a Mucić na devet godina zatvora.
  5. Predsjednik SAD-a Bill Clinton doputovao u Vijetnam, u prvu posjetu jednog američkog predsjednika toj zemlji od završetka Vijetnamskog rata 1975.
  6. U blizini Kabula ubijena radnica UN-a, Francuskinja Bettina Goislard i ona je prva žrtva među zaposlenima u UN-u od kada je, dvije godine ranije, svrgnuta talibanska vlast u Afganistanu.
  7. Haški tribunal oslobodio penzionisanog generala Armije BiH Sefera Halilovića krivice za zločine koje su nad hrvatskim civilima u Hercegovini u jesen 1993. počinile trupe te armije. On je pravosnažno oslobođen svih optužbi.
  8. Više od 3.500 ljudi stradalo, preko 3.000 povrijeđeno, a oko hiljadu osoba se vode kao nestale u snažnom ciklonu koji je pogodio Bangladeš.
  9. Apelaciono vijeće Haškog tribunala oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora prenosi hayat