MOLIM VAS DA MI KAŽETE ŠTA BI BILO NAJBOLJE UČINITI ZA RODITELJE KOJI SU PRESELILI NA AHIRET?

Pitanje:Selam!Molim vas da mi kažete šta bi bilo najbolje činiti za umrle roditelje ( zaklati kurban, činiti dove ili nešto drugo)?Odgovor:Esselamu alejkum!Poslanik a.s. je rekao: “kada umre čovjek prestanu mu teći dobra djela osim u tri slučaja: trajna sadaka (vakuf), nauka od koje imaju koristi ljudi i nakon smrti naučnika i dobro potomstvo koje čini dovu Allahu za umrloga.” Osim dove, za umrloga se može nešto uvakufiti kao vid trajne sadake spomenute u prethodnom hadisu, dati običnu sadaku, prilog za izgradnju džamije, mekteba i sl. A prioritet je vratiti dugove ukoliko je umrli bio dužan bilo ljudima bilo Bogu (zekat, hadž, keffaret, fidju i slične vjerske obaveze imovinskog karaktera koje nije izvršio za života).

PROČITAJTE JOŠ: DA LI SUNEĆENJE DJEČAKA MOŽE OBAVITI NEMUSLIMAN U BOLNICI?

Pitanje:Selamun alejkum!
Da li sunećenje dječaka može obaviti nemusliman u bolnici? Također me zanima da li je obavezno sunećenje konvertitu/povratniku u Islam nakon izgovaranja šehadeta?
Selam!

Odgovor: Bolje je da sunećenje djeteta obavi musliman koji je osposobljen za taj posao, budući da je u pitanju izvršenje čina koji je sunnet po nekima, a po mišljenju drugih vjerska obaveza. Musliman će to obavti s Bismilom i pod abdestom, što nije slučaj ako bi to obavio nemusliman. Međutim, i u slučaju da ovu operaciju obavi ljekar nemusliman, propis sunećenja bi bio izvršen i njegov cilj ostvaren.Sunećenje je po hanefijskom mezhebu pritvrđeni sunnet, a ne stroga obaveza kako za izvornog muslimana tako i za konvertita. U svakom slučaju, u pitanju je važan vjerski čin koji ne bi trebalo propustiti izvršiti tim prije što je potvrđena njegova korisnost i sa zdravstveno-higijenske strane.

Na pitanja odgovorio: muftija prof. dr. Enes Ljevaković – islamska zajednica rijaset.ba