MESIĆ ZA HAYAT.BA: NIKADA NE BIH REKAO DA HRVATI U BIH TRPE ZULUM, NITI TAKO MISLIM

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić je u ekskluzivnom razgovoru za Hayat.ba kazao da je njegovo mišljenje i čvrsto uvjerenje uvijek bilo, da Hrvatska može i mora graditi odnose samo s državom BiH, a ne sa uspostavljanjem para-državnih veza sa pojedinim dijelovima BiH.

To, naravno, ne isključuje brigu za Hrvate koji žive u BiH, ali uspostavljanje para-državnih veza između Hrvatske i pojedinih dijelova BiH smatram neprihvatljivim. A što se tiče Predsjedništva BiH, odnosno njegovih članova, zna se dobro da ono djeluje i nastupa kolektivno, da ima tri člana i da ti članovi, bez obzira na to ko ih birao i bez obzira iz kojeg se etničkog korpusa birali, predstavljaju samo i jedino Bosnu i Hercegovinu – izričit je na početku razgovora Mesić.
Osvrnuo se i na pomalo “čudne” i nejasne izjave aktuelnog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Istaknuo je da izbjegava, koliko može i kada god može, da komentira izjave ili postupke onih koji su na funkciji, koju je sam obnašao puno jedno desetljeće.

Svaki Predsjednik ima svoj stil, ali svakome bi prioritetni zadatak trebao biti predstavljanje, zastupanje i odbrana nacionalnih interesa hrvatske države. Sigurno da Hrvati u BiH imaju razloga biti nezadovoljni svojim položajem, ali ja nikada ne bih rekao da oni trpe zulum. Niti tako mislim – naglašava Mesić.

Napominje da je Dayton trebalo početi mijenjati, odnosno nadograđivati dan nakon što je sporazum potpisan.

Sporazumu je bila jedina svrha prekinuti rat i postaviti osnovu za kreiranje za život sposobne i funkcionalne države Bosne i Hercegovine. Sva su njegova rješenja privremena i zamišljenja kao tek prva stepenica. No, umjesto toga, na toj se stepenici stalo, Dayton je pretvoren u nedodirljivu dogmu, a rezultat toga je sve veća podijeljenost unutar Bosne i Hercegovine, podijeljenost koja nikada nije karakterizirala ovu zemlju. Govoriti danas o promjenama Daytona u smislu jačanja, reći ću: betoniranja te podijeljenosti ne samo da je protiv interesa sva tri konstitutivna naroda, ne samo da je kontraproduktivno, nego je i opasno kako za BiH, tako i za cijelu regiju, ali i za Evropu – pojašnjava naš sagovornik.
Svima je poznato da dok je bio predsjednik Hrvatske, Mesić je uvijek zagovarao ideju da Hrvati u BiH svoje probleme rješavaju u Sarajevu, a ne Zagrebu. Tako misli i danas.

Svi moji saradnici iz doba kada sam bio predsjednik Hrvatske su dijelili moja stanovišta i poglede. Mislim da sam time sve rekao. I, da, tačno je, uvijek sam ponavljao da je i Hrvatima i Srbima u BiH, domovina Bosna i Hercegovina, da je njihov glavni grad Sarajevo i da u toj zemlje moraju tražiti rješenja za svoje problem. To isto kažem i danas. Više od toga, na žalost, ne mogu – zaključuje u razgovoru za Hayat.ba Mesić.
(Aldin Tiro)