MEJRA IZ BIH ŠKOLUJE OSMERO DJECE: OTAC JU JE PRODAO DOK JE BILA DJEVOJČICA

Mnogi stanovnici Brčkog znaju Mejru Šačić za koju kažu da je uvažena članica romske zajednice u ovom gradu.

Fena

Ova pedesetdvogodišnjakinja uvijek je spremna da pomogne drugima, uključi se u dobrovoljni rad, sasluša ili da savjet, iako ni njoj samoj život nije lak.

Dok je bila djevojčica, majka joj se preudala, a otac ju je prodao čovjeku koji je bio mnogo stariji od nje i koji ju je tjerao da se bavi prosjačenjem.

  • Tako je bilo dok se nisam srela današnjeg muža. Od onog muža pobjegla sam ovom, tako da sam s njim ostala do danas i evo, petero djece imam i od ovo petero djece imam osamnaest unučadi – kazala je.

Osim osamnaestero unuka, Mejra je starateljica za još dvoje djece. Njen najveći cilj je da joj unuci završe školu – čak osmero među njima trenutno pohađa redovno školovanje, piše Fena.

  • Imala sam loše djetinjstvo, tako da sada gledam da moja djeca, moji unuci ne dožive to što sam ja doživjela, da ne budu na ulici, da ne krenu s lošim društvom. Hvala Bogu, imaju volju za školu. Gledam da budu u budućnosti nešto drugo, da ne budu ovo što smo mi – dodaje.

Djeca romske populacije veoma su podložna riziku ranog napuštanja školovanja, a odluke o tome često donose njihovi roditelji. Školu najčešće napuštaju djeca iz disfunkcionalnih porodica, ili koja koja žive s jednim roditeljem, djeca čiji roditelji nisu obrazovani i djeca koja žive u siromaštvu.

Zahvaljujući uspješno završenom projektu „Bright4All – Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Evropska unija, a čiji je cilj omogućiti pristup školovanju za svu djecu u Bosni i Hercegovini, veliki broj djece iz romske zajednice sada je uključen u redovnu nastavu.

Evropska unija je prepoznala vrijednost ovog projekta i  izdvojila finansijska sredstva da ga podrži. Kao implementator, oganizacija Save the Children je partnerstvo u projektu povjerila organizacijama s dugogodišnjim iskustvom u zaštiti i promociji prava ranjivih kategorija: Udruženju „Žene s Une iz Bihaća“ i Omladinskom centru „Vermont“ iz Brčkog.

  • Ranije je broj romske djece iz Brčkog koja su bila uključena u obrazovni sistem bio veoma mali. Danas se možemo pohvaliti činjenicom da u školskom sistemu u Brčkom imamo uključeno oko 170 učenika romske nacionalnosti, a od toga tri srednjoškolca – potvrdio je Asmir Husić, Koordinator Dnevnog centra OC Vermont.

hayat.ba