MEDŽLIS TUZLA DODIJELIO 36 STIPENDIJA ZA UČENIKE I STUDENTE

Ove godine Medžlis Tuzla stipendira 36 učenika i studenata, a za realizaciju ovog projekta namijenjeno je oko 15.000 KM, piše Preporod.info.

Stipendistima su se ovom prilikom obratili glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović i predsjednik Fonda za stipendiranje Dženan-ef. Sinanović.

Glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je u svom obraćanju stipendistima naglasio značaj učenja te ih zamolio da budu marljivi na tom polju. Stipendije koje su im dodjeljene su vid podrške na njihovom putu obrazovanja, kazao je hafiz Huskanović.

Na sam konkurs i procedure vezane za stipnediju osvrnuo se predsjednik Fonda Dženan-ef. Sinanović.

Prema Pravilniku o stipendiranju vrši se bodovanje kandidata te se stipendije dodjeljuju nadarenim učenicima i studentima, onima težeg materijalnog stanja i onima koji žive u višečlanim porodicama u kojima nema stalno zaposlenih. Procenat dodijeljenih stipendija ovisi o kriterijima Pravilnika i odgovara približno 1/3 svake kategorije – kazao je Sinanović.
Od 2010. godine Medžlis Tuzla izdvaja značajna sredstva s ciljem stipendiranja učenika osnovnih i srednjih škola, te studenata. Do danas je stipedirano oko 400 učenika i studenata. Odlukom Izvršnog odbora MIZ Tuzla osnovan je Fond za stipendiranje učenika i studenata, a funkcioniše zahvaljujući mjesečnom izdvajanju svih zaposlenika Medžlisa u prvom redu, potom vakifa i džematlija sa ovog područja, a projekat se ubraja među najvažnije projekte Medžlisa.

Posljednjih nekoliko godina stipendije se dodjeljuju i učenicima iz manjeg bosanskoghercegovačkog entiteta, i to učenicima iz Dobraka (Srebrenica), a od pretprošle godine i učenicima koji pohađaju nastavu u Novoj Kasabi.

Potpisivanje ugovora održano je u Centru za mlade uz poštivanje epidemioloških mjera prenosi hayat