Majčini savjeti kćerci prije udaje: Kćerkice moja, zapamti ovih deset savjeta, biće ti dragocjeni tokom cijelog života

Kćerkice moja, zapamti ovih deset savjeta, biće ti dragocjeni tokom cijelog života:
Prvo i drugo: Živi s njim u zadovoljstvu s onim što vam je od nafake propisano i lijepo se ophodi prema njemu, poslušnošću i pokornošću.
Treće i četvrto: Vodi računa o njegovom vidu i mirisu tako da njegov pogled ne padne na ono što je ružno, niti da osjeti od tebe ništa osim najljepšeg mirisa.
Peto i šesto: Vodi računa o vremenu njegovog objedovanja i spavanja, jer glad može izazvati žestinu, a nespavanje ljutnju.
Sedmo i osmo: Čuvaj njegovog imetak i porodicu, držeći se umjerenosti i lijepo se ophodeći prema članovima porodice.
Deveto i deseto: Nemoj odbijati njegova naređenja, niti razotkrivati njegove tajne, jer ako mu se budeš suprotstavljala osjećaće duševnu tjeskobu, a ako budeš razotkrivala njegove tajne, nećeš biti sigurna od njegove osvete.
Kloni se radosti kada je on u tuzi, a također izbjegavaj tugu kada je on raspoložen i radostan. Koliko god mu budeš izražavala uvažavanje, on će tebi još više izražavati poštovanje. Što god se budeš s njim više slagala, to je garancija da ćete duže ostati skupa. Znaj dobro da nećeš postići ono što želiš dok ne dadneš njegovom zadovoljstvu prednost nad svojim zadovoljstvom, niti njegovim prohtjevima nad svojim prohtjevima, u onome što voliš ili ne voliš. Neka ti Allah Svemogući da svako dobro!”

preporod
Foto: ilustracija