LIJEPA PRIČA IZ SREBRENICE: OVA HUMANITARNA ORGANIZACIJA PRUŽA ZNAČAJNU POMOĆ DJECI I MAJKAMA SREBRENICE

Humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnosti – “EMMAUS” (MFS-EMMAUS) gotovo deceniju je najzaslužnija što se djeca iz okoline Srebrenice, neometano uključuju u obrazovni sistem.

lnternatski smještaj za djecu koji je izgrađen u sklopu Evropskog centra za civilni servis Franco Bettoli (ECCS),  pruža cjelosedmični boravak za djecu koja žive u rubnim i ruralnim područjima Srebrenice, udaljenim i do 40 kilometara od škole.

Djeca smještena u Centru su uzrasta od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

Jedinstveni kompljeks u BiH

Internatski smještaj za djecu u Potočarima je jedinstveni kompleks u Bosni i Hercegovini, osmišljen da zadovoljava evropske standarde u pogledu smještajnih kapaciteta, a danas broji 86 korisnika osnovnih i srednjih škola što je 90 posto od ukupnih kapaciteta centra.

Namijenjen prvenstveno kao jedina alternativa za djecu iz udaljenih mjesta i problem njihovog redovnog školovanja, spas je za brojne srebreničke školarce.

  • Otežana putna komunikacija rubnih i ruralnih predjela nadomak Srebrenice, dovela je do sve većih izostanaka sa nastave, naročito djece mlađih razreda koji nisu bili u mogućnosti prepješačiti zbog velikih udaljenosti od kuće do škole. Vođeni praksom svjetskih internatskih centara odlučili smo omogućiti toj djeci smještaj u internatu koji obuhvata cjelosedmični boravak, ishranu, prevoz do škole i nazad, kao i podršku od strane stručnog osoblja u izvršavanju domaćih zadataka i pomoć u učenju.

Za djecu se, također, organiziraju kursevi stranih jezika, informatike, te ostale društvene aktivnosti”, kazao je za politicki.ba, Jusuf Fajić, novinar i uposlenik MFS-EMMAUS-a.

Pored obrazovne komponente nezaobilazna je i odgojna koja podrazumjeva usvajanje znanja, vještina i navika za izrastanje djece – korisnika u samostalne i stabilne ličnosti. Važno je istaći da su sve navedene usluge za djecu besplatne, iako zahtjevaju velike novčane izdatke, koje MFS-EMMAUS svake godine osigurava uz pomoć donatora, piše Politicki.ba.

Centar za edukaciju

Da bi uslovi u internatskom smještaju bili još bolji, ova organizacija u toku je realizacije izgradnje Centra za edukaciju, što predstavlja posljednju etapu realizacije internatskog smještaja za djecu u Srebrenici.

  • Izgradnjom ovog centra koji će sadržavati prostorije za edukativne radionice, salu za igraonice, te sportske terene i dječije igralište, biti će kompletirana slika internatskog smještaja uz još bolje uslove obrazovanja i prostora za učenje”, kazao nam je Fajić.

U kapacitetima Evropskog centra za civilni servis Franco Bettoli djeluje i Dnevni centar za djecu i mlade u Potočarima, koji za djecu iz lokalne zajednice predstavlja mjesto gdje mogu učiti kroz igru, otkrivati svijet i upoznati nove prijatelje.

Trenutno je zbog epidemiološke situacije smanjen broj korisnika na 20, kako bi se ispoštovale sve mjere nadležnih Kriznih štabova.

  • Aktivnosti u Dnevnim centrima su realizirane kroz individualni i grupni rad, a obuhvataju edukativno – kreativne radionice, likovno – literarne radionice,  muzičko – ritmičke radionice, sportsko – rekreativne aktivnosti, kulturno – zabavne aktivnosti, pomoć djeci pri izradi domaćih zadataka te kursevi stranih jezika. Za sve korisnike koji posjećuju Dnevni centar pored dnevnog boravka obezbijeđena je užina, organiziraju se mnogobrojne posjete i izleti raznih kulturnih i historijskih znamenitosti, te obilježavaju značajnije manifestacije. I u ovom centru su sve navedene aktivnosti i sam boravak za djecu besplatni”, kazao je Fajić.

Ljubav za majke Srebrenice

Općepoznato je da aktivisti “EMMAUS-a” posebnu pažnju posvećuju i kroz brigu o majkama Srebrenice, što se ogleda kroz projekat “Ljubav za majke Srebrenice”.

  • On za nas ima poseban značaj, a osmišljen je kako bi pružio podršku majkama Srebrenice koje su u proteklom ratu izgubile svoje najbliže. Projekat obuhvata 42 majke koje posjećujemo u 19 različitih sela u općini Srebrenica. Raznim aktivnostima nastojimo ih bar na trenutke odvojiti od tužnih sjećanja, te im pomažemo u svakodnevnim poslovima u kući i van nje. Aktivnosti koje se realiziraju u sklopu projekta su: organizacija druženja, održavanje prostora u kojem majke žive, razgovor kao vid psihološke pomoći, unapređenje zdravlja i sprečavanje nastanka novih oboljenja, organiziranje i realizacija kreativnih radionica pletenja, pružanje usluga ljekara porodične medicine, organiziranje izleta/ekskurzija u toku proljeća i jeseni, organiziranje prijevoza za majke, pružanje materijalne pomoći, obilježavanje značajnih datuma, posjete mjestima masovnih stradanja i slično”, kazao nam je Fajić.

Sve majke koje su trenutno uključene u projekat će imati prednost pri smještaju u Centar za stara lica u Potočarima koji je u izgradnji.

Općina Srebrenica je veoma razuđena i mnogo je starije populacije koja živi sama u neadekvatnim uslovima i pod slabom njegom i nadzorom, te starijih osoba s invaliditetom, posebno onih koji žive u jako udaljenim selima oko Srebrenice. Iz tog razloga MFS-EMMAUS je odlučio da započne izgradnju Centra za starija lica kako bi ih iz sela okupili na jedno mjesto bliže gradu, gdje bi bili zajedno i gdje bi im se ponudila adekvatna njega i podrška.

  • Izgradnja je počela prošle godine, a pomaže nam naš dugogodišnji donator, organizacija Stichting “Proplan” iz Nizozemske, koji ujedno finansira i naš projekat “Ljubav za majke Srebrenice”. Korisnici Centra po njegovom završetku će imati socijalnu i profesionalnu podršku 24 sata, a imati će i medicinske usluge u ambulanti koja je otvorena u julu 2019. Kapacitet Centra je 80 osoba. Kompleks će sadržavati jedan veliki objekat sa jednosobnim apartmanima (36 apartmana), objekat za lica sa invaliditetom (8 dvokrevetnih soba), restoran sa kuhinjom i upravom, osam kuća za četiri osobe, objekat za kreativne radionice”, naglasio je Fajić.

hayat.ba