KRALJICA VOĆA: OVO SU ČINJENICE O LJEKOVITOSTI JABUKA

Jabuke štite od raka

Jabuke sadrže izuzetno velike količine antioksidanasa koji neutrališu slobodne radikale – koji izazivaju rak. One takođe sadrže triterpenoide – organska jedinjenja koja blokiraju rast ćelija raka u mliječnim žlijezdama, jetri i debelom crijevu.

Jabuka sprječava bolesti srca

Tokom godine, istraživači sa Univerziteta u Floridi testirali su grupu žena (45 do 65 godina) na holesterol u krvi. Ispitanici su svaki dan jeli 75 grama suhih jabuka. Kao što su pokazali rezultati testova, poslije samo šest mjeseci, nivo lošeg holesterola kod žena pao je za 23 posto.

Jabuke olakšaju bolesti digestivnog trakta

Vlakna u jabukama stimulišu funkciju crijeva i podržavaju mikrofloru i pomažu u borbi protiv opstipacije. I organske kiseline, koje se takođe nalaze u jabukama, podstiču probavu.

Korisno samo meso i kora – ali ne i sjemenke

Iako se današnji tekst fokusira na koristi od jabuke, ne možemo ne spomenuti da su za ljudski organizam korisni samo meso i kora ploda. Sjemnke je najbolje izbjegavati – ono sadrži otrovne supstance. Ako slučajno pojedete 3-4 sjemenke iz jabuke, ne brinite. Međutim, radi svoje sigurnosti pokušajte da izbjegavate sjemenke iz jabuke, jer su pune otrovnih kiselina.

hayat.ba