Koronavirus se proširio čak na 24 države u svijetu

Saff.ba – Broj zaraženih novim koronavirusom u Kini porastao je na više od 11000, a do sada je umrlo 259 oboljelih, objavile su kineske zdravstvene vlasti u subotu. Virus se raširio u čak 24 zemlje svijeta.

Dužnosti zdravstvenih službi u pokrajini Hubei, epicentru krize izazvane koronavirusom, saopćili su da je samo u toj pokrajini zabilježeno 1347 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj zaraženih u Hubeiju porastao na 7153.

Očekuje se da će broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Kini biti još veći kada i druge regije objave svoje posljednje statistike.

Više je država već avionima evakuiralo svoje državljane iz Kine, uključujući SAD, Japan, Južnu Koreju, Jordan i Ujedinjenu Kraljevinu.

Avion njemačkog ratnog vazduhoplovstva u subotu ujutro je odletio iz Wuhana, kineskom gradu najteže pogođenom epidemijom, s 130 ljudi, 90 njemačkih državljana i 40 državljana drugih zemlja. U Njemačku bi trebao stići u subotu popodne.

Evakuirani će biti smješteni u karantenu u kasarnama u blizini frankfurtskog aerodroma.

Neke su zemlje odlučile i ograničiti ulaz onima koji su putovali u Kinu kako bi spriječile širenje bolesti.

Sjedinjene Države su u petak najavile nekoliko hitnih mjera u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa koji je buknuo u Kini, među ostalima zabranu ulaska strancima koji su u zadnjih 14 dana boravili u toj zemlji.

Od nedjelje u 23 sati po srednjoeuropskom vremenu vlasti zabranjuju ulazak na teritorij osobama koje nisu američki državljani a koje su boravile u Kini posljednjih 14 dana.

Za američke državljane bit će određena karantena ukoliko su boravili u pokrajini Hubei posljednjih 14 dana.

Aviokompanije su otkazale stotine letova za i iz Kine, Air Canadu, Lufthansu, British Airways, Turkish Airlines, American Airlines, KLM i Air France.

U subotu su prekid letova za Kinu objavili i zračni prijevoznici Australije i Novog Zelanda.

Australska aviokompanija Quantas Airlines objavila je da obustavlja direktne letove između Sidneya i Pekinga i Šangaja od 9. februara do 29. marta.

Izvan Kine zabilježeno je više od 100 slučajeva u 22 druge zemlje:

– Tajland – 14 slučajeva
– Hong Kong – 12
– Japan – 11
– Singapur – 10
– Australija – 9
– Tajvan – 9
– Malezija – 8
– Makao – 7
– Južna Koreja – 6
– SAD – 6
– Francuska – 5
– Njemačka – 7
– Ujedinjeni Arapski Emirati – 4
– Kanada – 3
– Italija – 2
– Vijetnam – 2
– Kambodža – 1
– Finska – 1
– Indija – 1
– Nepal – 1
– Filipini – 1
– Šri Lanka – 1
– Španija – 1