KOLIKO MLADA MORA IMATI GODINA DA BI SE LEGALNO MOGLA UDATI U BIH

Maloljetnički brakovi u Bosni i Hercegovini realnost su koja je prisutna već stoljećima. Ulaskom u brak maloljetnici preuzimaju važnu životnu ulogu iako su još djeca i pitanje je mogu li se nositi s odgovornošću koju bračni život nameće.

Poznato je da je kod nas zabranjen brak s osobom mlađom od 16 godina, a iza maloljetničkih brakova često se krije i trgovina djecom.

Vrbovanje djevojaka i eksploatacija
Prema podacima Udruženja “Zemlja djece u BiH“, čije je sjedište u Tuzli, problem maloljetničkih brakova posebno je prisutan u romskim zajednicama, gdje pod plaštom tradicije, za određene svote novca prodaju maloljetnice, koje, nažalost, nerijetko završe kao žrtve trgovine ljudima.

Udruženje je za posljednjih šest godina evidentiralo 15 slučajeva maloljetničkh brakova na području Tuzlanskog kantona.

Tri slučaja sadržavala su elemente trgovine ljudima poput vrbovanja, obmane, novčane transakacije, transporta i prisile i eksploatacije.

– Riječ je o otkrivenim i procesuiranim slučajevima, a zasigurno da je “tamni broj” ovakvih slučajeva pet do deset puta veći. Takvi slučajevi ostaju neotkriveni, a veoma su čest alat organizovanih kriminalnih grupa koje putem maloljetničkog braka vrbuju djevojke i uključuju u razne oblike eksploatacije unutar i van naše države – napominje Adnan Drndić, magistar socijalnog rada iz Udruženja “Zemlja djece u BiH”.

Drndić naglašava da treba voditi računa o tome da nije svaki maloljetnički brak, odnosno sklapanje izvanbračne zajednice, nužna trgovina ljudima.

– Teško je govoriti o kakvom je maloljetniku riječ i šta ga navede na pomisao ulaska u izvanbračnu zajednicu. U tom periodu života je maloljetnik u razvoju te naboju hormona i unutrašnjim borbama koje su same po sebi kompleksne. Smatram da veliku ulogu u tome imaju roditelji, njihovo obrazovanje, škola, vršnjačka grupa kao i sama lokalna zajednica u kojoj maloljetnik živi – objašnjava Drnda.

Ako je riječ o nagovoru roditelja na stupanje u izvanbračnu zajednicu, tada se ulazi u sferu ugovorenih brakova koji zasigurno zahtijevaju pažnju istražnih organa.

svjetlo-dunjaluka.com