KO JE SVE IZ BIH NA CRNOJ LISTI AMERIKE?

Visits: 20 Today: 4

Biden najavio proširenje lista koje vode State department i OFAC. Za Dodika nije poznato kada će mu isteći sankcije.

Američki predsjednik Joe Biden odlukom koju je potpisao jučer proširio je opseg sankcija za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana, koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona. U odluci se između ostalog navodi da će na listi sankcija biti i oni koji ometaju provođenje Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini.

Piše: A. DUČIĆ

Ministarstvo finansija i trezora će u konsultacijama sa State departmentom nastaviti da ažurira spisak Odjela za kontrolu strane imovine (OFAC) pojedinaca koji su pod sankcijama, u skladu sa Bidenovom uredbom. Fokus.ba je istražio ko se sve iz BiH trenutno nalazi na američkim crnim listama.

Ovdje treba napomenuti da State Department može sam uvesti sankcije, pa je samim tim proces kraći, dok ih OFAC (Ministarstvo finansija) uvodi nakon koordinacije sa različitim ministarstvima, poput Ministarstva trgovine, te obavještajnom zajednicom SAD, što uključuje 17 agencija.

Tako je State Department 2018. godine izrekao sankcije Nikoli Špiriću, visokom funkcioneru SNSD-a koji je aktuelni dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Dvije godine kasnije, State department je sankcije izrekao i Amiru Zukiću, dugogodišnjme generalnom sekretaru SDA te federalnom parlamentarcu.

U obje odluke o sankcijama navodi se da je razlog „umiješanost u značajnu korupciju“. Zukić i Špirić su sankcionisani prema Članu 7031(c) Zakona o odobravanju sredstava za State Department, međunarodne operacije i povezane programe.

Sankcionisanje prema ovom članu Zakona podrazumijeva zabranu ulaska u SAD, što se odnosi i na uže porodice zvaničnika.

S druge strane lista OFAC-a je mnogo šira, a na njoj se nalazi i lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. SAD su mu izrekle sankcije 2017. godine zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodiku je tada blokirana sva imovina na području SAD, dok su američkim državljanima zabranjeni transakcije i poslovanje sa njim.

Dodik je i dalje na listi OFAC-a, a u njegovom dosjeu ne piše kada će mu isteći američke sankcije. Također, na listi OFAC-a nalazi se niz aktuelnih i bivših političkih zvaničnika BiH, firmi, organizacija.

Na listi je i dalje Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA i dugogodišnji član Sabora IZ u BiH, Milovan “Cicko” Bjelica, osnivač SDS-a i aktuelni načelnik Sokoca, Bakir Alispahić, ratni ministar MUP-a RBiH a današnji poduzetnik.

Također, na crnoj američkoj listi je i Srpska demokratska stranka (SDS) na čijem čelu je trenutno Mirko Šarović.

Među zvučnim imenima presuđenih ratnih zločinaca koji su na američkoj crnoj listi su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Mario Kordić, Stanislav Galić, Goran Hadžić, Momčilo Mandić, zatim Milan i Sredoje Lukić.

Na listi su i jedan od osnivača HDZ-a BiH Ante Jelavić, te kćerka Radovana Karadžića, Ljiljana Zelen-Karadžić.

Na OFAC-ovoj listi je i Četnički ravnogorski pokret kao organizacija, zatim Naser Keljmendi, kao i njegov objekat Casa Grande na Ilidži, agencija za zaštitu ljudi i imovine Puma Security iz Mostara, strana organizacija sa sjedištem u Sarajevu Global Relief Foundation.

Treba naglasiti da, kada je riječ o sankcijama State departmenta i OFAC-a, u oba slučaja zvaničnici iz BiH imaju zabranu ulaska u SAD, ali je kod OFAC-a fokus na trgovini i ekonomiji, pa oni koji se nalaze na listama, između ostalog, ne smiju poslovati sa američkim firmama i državljanima piše Fokus.