Kapije Allahove milosti i oprosta se nikada ne zatvaraju

Piše: dr. Muhamed Ratib en-Nabulsi /Preveo: Abdusamed Nasuf Bušatlić za saff.ba

Više od četrdeset godina me ni jedan čovjek nije na taj način stavio pred svoj problem – zdravstveni, psihološki, financijski, bračni, tuga, tjeskoba, nepravda, dug, neposlušnost djece – sva su mu vrata bila zatvorena, svi izlazi su mu bili blokirani.

Rekao mi je: ”Šejh, nema rješenja za moj problem! Sve ove godine vrata su mi zatvorena i putevi blokirani. Kad god pokucam na neka vrata, nađem ih zatvorenim i zaključanim, na koju god stranu se okrenem, vidim samo blokade i nevolje iz kojih nema izlaza: tuga, briga, siromaštvo, bolest i strah. Moje je stanje loše, ni od koga nemam koristi, svi oko mene se pretvaraju i ignorišu me, za mene nema nade. Allaha mi, umoran sam i očajan. Gdje je izlaz, šta je rješenje i šta da radim?”

Rekao sam mu: ”Pokušaj večeras, u posljednjoj trećini noći, otprilike sat vremena prije zore, da klanjaš dva rekata. Ostani duže na sedždi i zaplači pred Milostivim Gospodarom, potvrđujući svoju poniznost i skrušenost pred Njegovom svemoći i uzvišenošću, moleći milost i tražeći oprost.

Pokaj se iskreno od grijeha, obećaj da ćeš Mu biti pokoran i samo od Njega, a ne od bilo kojeg stvorenja, traži pomoć i sve svoje potrebe Allahu iznesi. Nemoj se stiditi tražiti od Allaha i najmanju stvar i skrušeno Mu dove upućuj. Tako će te Allah zavoljeti i dove ti uslišati.

Svevišnji Allah je objavio: ”Reci: ‘Gospodaru mome je važno samo klanjanje (dove) vaše.”’ (El-Furkan, 77.)

Allah će ti dove uslišati, opkrbit će te, pomoći će ti, izliječit će te i promijeniti tvoje stanje nabolje. I ne samo tebi, već svima koji traže od Allaha i koji imaju problem.”

Allaha mi, ja nemam za vas rješenja koje je bolje i moćnije od ovog rješenja, kakav god bio vaš problem.

Zar Njemu ne vjeruješ? Zar sumnjaš u Njegovu svemoć? Misliš li možda da imaš nekog drugog u koga se možeš pouzdati i ko je milostiviji prema tebi od Uzvišenog Allaha?!

Ja vas usmjeravam direktno pred Allahova vrata, a Allahova vrata i kapije Njegove milosti su otvorene za svakog čovjeka bez izuzetka, i nikada se ne zatvaraju.