Kako pravilno očistiti kupatilo u epidemiji korona virusa: Stvari koje treba najčešće dezinfikovati

Prema uputstvu stručnjaka u epidemiji korona virusa treba više da se posvetimo higijeni svog doma, što znači da u proces čiščenja treba uključiti i dezinfekciju, piše “Lovesensa“.

Virus se može zadržati na tkaninini i raznim površinama u domu, a najduže na metalu. Najbolja sredstva za borbu protiv virusa su kombinacija sapunice i tople vode, alkohol od 70 procenata i sredstva za čišćenje na bazi hlora.

Evo koji postupak za čišćenje kupatila treba pratiti tokom epidemije korona virusa:

Pod – Sa mikrofiber krpom umočenom u sapunicu i toplu vodu očistite podove. Za čišćenje pločica preporučuje se i rastvor alkohola i destilovane vode, kao i čišćenje sredstvima koja sadrže hlor.

Kada i umivaonik – Sunđer umočite u sredstvo na bazi hlora, premažite kadu, umivaonik i tuš kabinu, pa ostavite da sredstvo na površini odstoji nekoliko minuta. Zatim očistite toplom vodom i sapunicom, pa sperite još jednom toplom vodom. Posebnu pažnju obratite na slavine i njih dodatno dezinfikujte alkoholom. Vrata od tuš kabine nakon dezinfekcije očistite sredstvom za čišćenje stakla.

WC šolja – najbolje je koristiti agresivna sredstva na bazi hlora. Očistite i unutrašnojst šolje, kao i dasku i poklopac. Takođe, ostavite sredstvo da odstoji, pa onda isperite. Kao osvježivače wc šolje možete koristiti one koje već u sebi sadrže hlor.

Veš mašina – Preporučuje se da u epidemiji virusa perete odvojeno garderobu od ostalih ukućana, kao i da perete odeću na visokim temperaturama, ukoliko vrsta tkanine to dozvoljava. Veš mašinu redovno čistite sa rastvorom alkohola i destilovane vode.

haber.ba