Kako jednostavno ispeći kestene u pećnici?

Miris jeseni je miris kestena – bilo pečen ili kuhan, njihov miris je neodoljiv, osobito kada smo u potrazi za nečim što će nas zagrijati.

Kesten se odlično slaže uz slana i uz slatka jela. Od njega se priprema pire, kuhaju se juhe, a odličan je dodatak mnogim slasticama. Od stabla pa do vašeg stola često i nije tako dalek put kad se radi o ovim jesenskim poslasticama.

Kesteni | Author: Thinkstock Thinkstock

Kako odabrati kestene

Kod kupovine kestena treba obratiti pažnju da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema nepoželjnih ličinki. Kada ih uzmemo u ruku, masa im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih protresemo. Kestene valja čuvati na hladnom do 2 tjedna, a korisno je provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i tada takve plodove treba izdvojiti. Nikako ih ne valja držati na sobnoj temperaturi jer će brzo razviti plijesan i pokvariti se.

Kako ispeći kestene?

Pečene kestene možete kupiti ili ih ispeći sami u pećnici. Ali naravno – nema ljepše stvari nego uživati djelu svojih ruku. Prvo što trebate je uzeti nož u ruke i zarezati ih. Nakon toga, stavite ih u hladnu vodu, a zatim u pećnicu na 200 stupnjeva oko 15 minuta.

Detalje pogledajte u videu!

gastro.24sata.hr
Slika: telegraf.rs