Kako je Deutsche Welle dopustio dopisniku iz Srbije da se ismijava sa islamom

Ugledni njemački Deutsche Welle (DW) je dopustio izvjesnom Nemanji Rujeviću da se na veoma primitivan način ismijava sa islamom i muslimanima.

Naime, obrađujući temu o aktuenoj ekonomskoj krizi u Turskoj, dopisnik DW-a iz Srbije Nemanja Rujević je u naslovu naveo sljedeću uvredu: “Kolaps turske lire – ni Alah ne pomaže”. Ovakav naslov je osvrt na Erdoganovu izjavu “Ako oni imaju dolar, mi imamo narod i Allaha uz nas “, a koju je dao povodom krize koja je nastala zbog pada lire.

Na ovu Nemanjinu uvredu prvi je reagirao poznati bh. novinar Sanel Kajan, također nekadašnji dopisnik DW-a.

DW je nekad bio profesionalan i objektivan medij. DW nekad ni u snu nije mogao imati ovakve naslove. DW je nekad poštivao vjerske osjećaje. DW se nekad zalagao za visoke novinarske standarde … Nekad”, napisao je Kajan na svom Twitter profilu.

Nemanja Rujević je nedavno branio austrijskog vicekancelara i šefa desničarske Slobodarske partije Heinz-Christiana Strachea. Naime, Strache kao dobar prijatelj Milorada Dodika je u kratkom intervjuu za RTRS izjavio da podržava nezavisnost Republike Srpske. Austrijski mediji su osudili ovakav postupak vicekancelara Strachea, a onda je nastupio Nemanja koji je preko Deutche Wellea branio austrijskog vicekancelara od njegovih novinara, piše “Saff.ba“.