Kako Dodikov glasnogovornik širi mržnju prema Bošnjacima

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević danas je na skandalozan način reagirao povodom neusvajanja odluke Vijeća ministara BiH o raspodjeli kreditnih sredstava od MMF-a. On je za taj neuspjeh optužio kompletan bošnjački narod, odnosno koristio je retoriku koja kod drugih naroda u BiH stvara mržnju prema Bošnjacima. “Bošnjaci su konstantna prepreka napretku, a Srpska trpi štetu”, stoji u naslovu reakcije Radovana Kovačevića koju je prva objavila velikosrpska agencoja Srna.

U nastavku reakcije Kovačević kaže. “Ovim potezom Bošnjaci su potvrdili da bilo kakav dogovor sa njima, bez obzira na to da li u tom dogovoru učestvuju kao posrednici ili predstavnici EU ili Ambasade SAD u BiH, u koju se oni inače zakljinju, uopšte ne garantuju da će oni to na šta su se obavezali da realizuju i da će omogućiti da stvari u BiH krenu naprijed i da idu u korist građana kako Republike Srpske tako i FBiH”.

Kovačević reaguje onako kako su ga naučili, odnosno on koristi retoriku po unaprijed smišljenim obrascima. Već duže vrijeme velikosrpska politika koristi retoriku koja Bošnjake stalno dovodi u inkriminirajući položaj, tj. uporno se širi laž da Bošnjaci smišljeno nanose štetu drugim narodima. Današnja reakcija Dodikovog glasnogvornika je klasični primjer takve retorike ili širenja govora mržnje prema Bošnjacima.

saff.ba