“KADA BI MOJA SUPRUGA PRESELILA POSLIJE IKINDIJA-NAMAZA NASTOJAO BIH SE OŽENITI DO NOĆI”

Pitanje:Već duže vrijeme pokušavam se oženiti, ali bezuspješno. Uvijek se pojavi nekakva odbojnost, kod mene ili kod druge strane. Na kraju sam ustanovio da je u pitanju sihr. Učena mi je rukja, imao sam terapije itd., a uspjeh je bio djelimičan. Da li ću imati nagradu na onome svijetu ako se ne oženim a ostanem čedan?

Odgovor:Brak je Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, sunnet, a neki ga učenjaci smatraju čak obavezom. Neki su ashabi izjavili da se neće ženiti, pa ih je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ukorio: “Ko zapostavi moj sunnet, ne pripada mi!” (Buharija i Muslim.)Mislim da se trebaš hitno oženiti dobrom muslimankom i tako upotpuniti svoj iman. Lakše ćeš se nositi sa šejtanom i njegovom vojskom koja uznemirava Allahove štićenike na Zemlji. Ibn Mes’ud je govorio: “Kada bi moja supruga preselila poslije ikindija-namaza nastojao bih se oženiti do noći, jer bih se bojao da ne preselim te noći pa da sretnem Allaha neoženjen.” Po drugoj verziji, govorio je: “Kada bih bio neoženjen i znao da ću uskoro umrijeti, oženio bih se makar ne imao mogućnosti, bojeći se smutnje.” (Ibn Hazm, u djelu El-Muhalla, 10/25-26.)

Po predanju, Muaz b. Džebel tražio je na smrtnoj postelji: “Oženite me! Ne želim sresti Allaha neoženjen.” (Vidjeti: El-Umm, 5/42, od imama Šafije, Es-Sunenul-kubra, 6/452, Marifetus-sunen, 6/101, El-Muhalla, 10/26, i Hulasatul-bedril-munir, 2/148 od Ibn Mulekkina.)Zbog sihra ne brini. Mnogi su muslimani pod njegovim utjecajem pa žive i obožavaju Allaha, bore se protiv šejtana i njegovih pristalica. Molim Allaha da ti pomogne i opskrbi te čednom i pobožnom ženom!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović islampo.ba