Kad je Allah primio dovu šejtana, kako neće tvoju?

Obraćam se tebi koji se osjećaš krivim jer si uradio ono što znaš da nisi trebao.Tebi koji klanjaš na različitim mjestima da bi obavio svoju dužnost. Tebi koji plačeš zbog svoje slabosti, ali se i dalje budiš, ohrabriš se i kažeš Bismillah samo zato što znaš da to moraš. Tebi koji se trudiš da obaraš pogled. Tebi koji se osjećaš posramljeno jer izgledaš kao da si se tuširao dok si uzimao abdest. Tebi koji spuštaš telefon teška srca jer si to trebao uraditi davno.Ako je Uzvišeni Gospodar odgovorio na dovu najprokletijeg bića-šejtana, le’anehullah, nakon što je odbio da se pokloni Ademu, alejhisselam, kako možeš i na trenutak posumnjati da se neće odazvati molitvi Svog roba koji se trudi i ima poteškoće?On voli i cijeni tvoju borbu, čak i onda kada se gotovo mrziš zbog svojih djela. Nemoj potcjenjivati veličinu Njegove milosti i razumjevanja tvojih najintimnijih borbi. Podigni ruke ka Njemu i traži od Njega, a ako se osjećaš previše slomljenim da Mu to kažeš riječima, šapući to svojim srcem. Znaj da će ti Allah bez sumnje odgovoriti, iako ponekad odmah ne razumiješ Njegov odgovor.Poslanik Muhammed, alejhisselam, nas je podučio:
„Vaš Gospodar je Velikodušan i Stidljiv. Ako Mu se rob obrati tražeći Mu nešto, stidi se da ih vrati prazne.“ (Ahmed)

Autor: Maryam Amirebrahimi
Za Akos.ba prevela: Amina Mujela

Pročitajte još: Dova je srž ibadeta: Zovite me, odazvat ću vam se!

Uzvišeni Allah nas poziva da se oslonimo na Njega i Njegovu pomoć, pa tako, hodeći ovozemaljskim putevima koji vode ka ahiretu, čovjek svoje dove iznosi pred Onim koji iz obilja Svoje milosti pruža pomoć, radost i nagradu. U hadisu se kaže: „Gospodar je, uistinu, stidljiv i pemenit, zastidi se Svoga roba kad mu podgine ruke da ih vrati prazne.“ Plemeniti Gospodar se raduje našim dovama, te naše ruke, dakle, neće ostaviti prazne. Dova je oružje, ali i potvrda čovjekove vjere, te je Poslanik, a.s, rekao da je dova srž ibadeta. Dovom se okrećemo i predajemo Njemu, priznavajući svoju slabost pred Njegovom snagom, priznavajući da je samo On kadar učiniti ono za šta molimo, dovom se u čovjeku budi svijest o njegovoj snazi te u čovjekovo srce ulaze smiraj i zadovoljstvo. Dova se nalazi između roba i Gospodara, pa je tako izravan poziv i obraćanje Svemogućem.Važno je znati uslove dove, kako bismo se Njemu obratili na najljepši način, i u konačnici zadobili Njegovu nagradu, ljubav i zadovoljstvo. Da bi dova vjernika bila uslišana, ona treba proisteći potpuno iskreno i sa uvjerenjem da je Onaj kome se dovom obraćamo Jedini kadar obradovati nas onime za šta dovimo. Ukoliko se nadamo i težimo da nam dova bude primljena, potrebno je činiti istigfar, čisteći svoju nutrinu na taj način. U suri Nuh se kaže: „Tražite od Gospodara svoga oprost jer On, doista, mnogo prašta; On će vam kišu obilatu slati i pomoći vas imanjima i sinovima, i daće vam bašče i rijeke će vam dati.“ U upućivanju dove se okitimo skrušenošu, poniznošću i nadom u Njegovu milost, neka dova bude iskazivanje pokornosti i približavanje Njegovoj milosti.

U suri A’raf se kaže: „Molite se ponizno i u sebi Gospodaru svome.“ Sjećajmo se i zahvaljujmo svome Gospodaru u trenucima smiraja, ali i pohvalno je upućivati dove u trenucima izobilja i blagostanja. Poslanik, a.s., preporučuje: „Sjetite se Allaha kada ste u izobilju i On će se sjetiti vas kada vam naiđu poteškoće i nedaće.“ Birajmo dove koje su upućivali Božiji poslanici, jer su najljepše i najnadahnutije. Dovu je najpohvalnije početi zahvalom Uzvišenom i salavatom na Njegovog Poslanika. Postoje trenuci kada je najbolje upućivati dove, a to su posljednja trećina noći, pred zoru, odabrani sat svakog mubarek petka, na sedždi, između ezana i ikameta, dok pada kiša, a dove se posebno primju dok postimo, putujemo, kada imamo važnu potrebu te kada dovimo za svog brata u njegovom odsustvu. Ne zaboravimo da se dova može primiti na više načina, a Allah, dž.š. najbolje zna u kojem vremenu nam treba doći ono za šta dovimo. Poslanik o tome kaže: „Nema čovjeka koji neće uputiti Allahu dovu u kojoj nema grijeha niti kidanja rodbinskih veza a da mu Allah neće njome dati jednu od tri stvari: ili će mu uslišati dovu na dunjaluku, ili će mu dati u njenoj vrijednosti nagradu na ahiretu, ili će otkloniti od njega zlo u vrijednoti te dove.“Neka nas Uzvišeni učini onima koji su svjesni snage dove i zahvalni na blagodati dove, amin.

Za Akos.ba piše: Rabija Arifović