Jovankin prelazak na islam

Makedonka Jovanka – Sema Popčevska je jedna od džematlijki sa kojom sam se nedavno upoznala u gradu Eshu u Luksemburgu. Jovanka je prešla na islam prije nego se udala za svog supruga Skendera Huršida. Kako je ispričala, sa islamom se površno upoznala još u makedonskoj osnovnoj školi ,,Dimitar Vlahov” koju su pohađala i muslimanska djeca.

Nakon časova Jovanka se nastavljala družiti sa drugaricama, prije svih, Turkinjama i divila se njihovoj duhovnoj snazi da su, iako maloljetne, odlučne postiti cijeli mjesec ramazan. U srednjoj školi Jovanka se intenzivno družila sa Turkinjom Suzan koja joj je podrobnije objasnila principe islama. I sama je počela postiti i prakticirati neke islamske propise. Pošto njene drugarice Turkinje nisu bile pokrivene i Jovanka je odlučila da nosi hidžab samo kad obavlja vjerske obrede.

Znala je da se prelazak na islam mora učiniti očitovanjem Kelime-i šehadeta. Zato je još kao djevojka nabavila Ilmihal i pročitala Kelime-i šehadet nasamo. Nakon toga je pomislila da će biti pripadnica Islama samo ako Kelime –i šehadet nauči napamet i pred nekim ga prouči, što je i učinila. Za sebe je izabrala tursko ime Sema. Poslije primanja islama čvrsto je odlučila da se uda za nekog od pripadnika islama, po mogućnosti Turčina.

Želja joj se i ispunila. Uz pomoć prijateljice Suzan Sema je upoznala sadašnjeg supruga Skendera Huršida. Sema danas uči Kur’an i ima nekoliko prijevoda Kur’an, ali pošto je članica bošnjačkog džemata, voljela bi nabaviti i prijevod Kur’ana na bosanskom jeziku.

kalesija.info