Jeste li znali da vas Neko već šest sati čeka da se pokajate za učinjeni grijeh? Pročitajte i radujte se ovome!

Jeste li znali da vas Neko već šest sati čeka da se pokajate za učinjeni grijeh? Pročitajte i radujte se ovome!

IslamBosna.ba- Poslanik, s.a.v.s., je kazao:

إِنَّ صَاحِبَ الشِّمَالِ لِيَرْفَعُ الْقَلَمَ سِتَّ سَاعَاتٍ عَنِ الْعَبْدِ الْمُسْلِمِ الْمُخْطِئِ أَوِ الْمُسِيءِ، فَإِنْ نَدِمَ وَاسْتَغْفَرَ اللهَ مِنْهَا أَلْقَاهَا، وَإِلَّا كُتِبَتْ وَاحِدَةً

Melek koji piše loša djela podigne svoje pero šest sati (tj. nezapisuje šest sati) grijeh ili pogrešku koju uradi rob musliman, pa ako se pokaje i zatraži oprost neće ga ni upisati, a ako se ne pokaje onda ga upiše kao jedno loše djelo. ( Bilježi ga imam Bejheki u djelu Šuabul-iman )

Gospodaru naš koliko si samo Milostiv!

Nemojte dopustiti da vas melek čeka!

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Gospodar tvoj mnogo prašta i neizmjerno je milostiv…

(Kehf, 58. )

Napisao: Ali Hammuda

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Pročitajte još: Dova pokajanja jednog šejha i jednog alkoholičara

 

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić
Šejh Muhamed el-Gazali, rekao je: ”Sreo sam čovjeka koji je bio ogrezao u alkoholizam, pa sam mu rekao: ”Zar se nećeš pokajati i učiniti tevbu Allahu?!” Skrhan od tuge, pogledao me je suznim očima, rekavši: ”Šejh, moli Allaha za mene.” Razmišljao sam o njegovom stanju i srce mi se raznježilo zbog toga. Njegove suze najbolje su govorile o njegovom osjećaju kajanja, o njegovom shvatanju veličine grijeha koji čini prema Allahu, i one su odražavale svu njegovu tugu i želju da se popravi i vrati u okrilje Allahove milosti. Sve to je govorilo da je on iskreni vjernik, ali je iskušan grijehom konzumiranja alkohola kojeg se silno želio osloboditi, pa je tražio da mu i ja pomognem u tome.
Pomislio sam: možda je moje stanje kao i stanje ovog alkoholičara, ili čak i gore. Istina, ja nikada nisam kušao opojna pića, jer okruženje u kojem sam živio nije poznavalo tu vrstu grijeha. No, možda sam ja bio zaokupljen vinom nemara koje je učinilo da mnogo puta zaboravim na Allaha i Njegovo pravo. Ovaj čovjek plače zbog svojih nedostataka, a ja i meni slični, ne plačemo zbog naših nedostataka i grijeha.
Nakon toga, vratio sam se do onog alkoholičara koji je tražio da učim dovu za njega i rekao mu: ”Hajde da zajedno uputimo ovu dovu Allahu: ”Gospodaru naš, mi smo sami sebi nasilje učinili, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni.”

saff