Jeste li osjetili potres? U kojem mjestu se osjetio?

Područje Siska jutros oko 6.28 sati zatresao je potres magnitude 5.1 po Richteru, objavio je EMSC. Prema podacima Seizmološke službe RH, potres je bio magnitude 5.0 po Richteru.

Područje Siska jutros u 6.28 sati zatresao je potres magnitude 5.2 po Richteru, bili su prvi podaci Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC). Epicentar potresa bio je 51 kilometar jugoistočno od Zagreba i oko 13 kilometara sjeverozapadno od Siska, na dubini od oko 2 kilometra. (dnevnik.hr)

Zatresla se Medina u doba Omera pa je udario svojim štapom od zemlju i rekao: ”Smiri se!” a onda je rekao: ”Ako se još jednom zatrese, odselit ću od vas jer je ovo od ljudskih grijeha.”
Nije Omer, r.a., tražio izvještaje i istraživanja od seizmologa i geologa da se utvrdi uzrok zemljotresa, već je tu pojavu odmah povezao sa ljudskim grijesima. Znao je Omer da je Enes b. Malik, r.a., jednom upitao Aišu, r.a.:
”Majko vjernika, kada se događa zemljotres?“ Ona mu odgovori: ”Sine moj, kad se masovno počne piti alkohol, kad se raširi zinaluk (blud) i kad grijeh prevlada, tada Allah kaže Zemlji: ”Uzdrmaj ih, i ona se uzdrma i zatrese!“ Enes ponovo upita: ”Je li im to kazna?” Aiša, r.a., odgovori: “Ne, nego je to milost prema njima, ne bi li se opametili.”