JEDINO MJESTO NA SVIJETU GDJE TURIZAM CVJETA UPRKOS KORONI

Chatamska ostrva, arhipelag u Tihom okeanu, udaljena su oko 800 kilometara od Novog Zelanda. Ujedno, potpadaju pod jurisdikciju upravo te države. Zbog udaljenosti od kopna, nisu baš bili uvijek prvi izbor turistima, ali sada, kako kažu za BBC, tamošnji ugostitelji moraju da odbijaju rezervacije jer su naprosto pretrpani.

U nekoj standardnoj sezoni, ovo mjesto uglavnom privuče oko 2.000 turista. Chatam i Pit, jedina dva naseljena ostrva, ukupno imaju oko 700 stanovnika, a kako sami priznaju, nisu navikli na ovoliku navalu.

– Uglavnom nema mlađih gostiju, zbog toga što ovdje smještaj nije jeftin, a nema ni barova na plaži ili sličnih mjesta koje privlače mlađu populaciju – kaže za BBC Jackie Gurden, turistička menadžerica ostrva.

Stanovnici ostrva Pit vole da kažu kako je to “prvo naseljeno mjesto sa kojeg može svakog dana da se vidi zalazak sunca”, a na ostrvima živi i veoma egzotičan životinjski svijet – neke od najrjeđih ptica na svijetu, razna kopneno-vodena stvorenja, ali i najmanji pingvin – “mali plavi pingvin”.

Chatamova ostrva, inače, dobijaju i olakšice od Novog Zelanda kako bi se pospiješilo razvijanje turizma. Tako turističke agencije poklanjaju 25 dolara svakom gostu na ostrvu, a Vlada taj novac ulaže u dalji razvoj infrastrukture.

hayat