Jedan savjet oženjenim muškarcima

Visits: 4798 Today: 2

Jedan savjet muškima.
Kada idete ulicom sami sa svojom suprugom, onda idete pokraj nje. Nemojte ići ispred nje, naročito ne četiri-pet ili više metara ispred nje.
Nikako nemojte tako hodati sa svojom suprugom, a naročito ne kad ste “u čaršiji”, i naročito ne ako je poznato da ste vjernici i imate obilježlja vjernika kao što su hidžab i brada.
I ako ona nosi nešto teško, naročito dijete, ili (još) neke stvari, uzmi to i ponesi.
Vidjeti jakog i zdravog vjernika koji ide ulicom, a pet metara iza njega njegova žena veoma je neprijatno svakome, i vjerniku i onome ko to nije. Ljudi kroz to ne gledaju samo vas, već islam, a ono što vide nije lijepo, vjerujte mi.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada je išao sa svojom ženom Safijom, radijallahu anha, išao je pored nje, a ne ispred nje. To su vidjeli ashabi. (Sahihul-Buhari)
Izuzetak je jedino kad uđeš među muškarce, onda nju lijepo zamoli da te kratko sačeka, i nemoj nipošto da je ostaviš da te čeka i jednu sekundu više nego je baš nužno. Ni ti ne bi volio da ti nju moraš čekati, a ona je prvi vjernik kome trebaš voljeti ono što voliš sebi da bi tvoj iman bio potpun!
Ne zbog ljudi, već zbog Gospodara koji te vidi i u na ulici “u čaršiji” budi lijepog ahlaka prema svojoj supruzi, a naročito u kući. I sam znaš da su najbolji vjernici oni koji se najbolje ophode prema svojim suprugama piše Rusmir Čoković