Iz Turske stiglo 5.000 ramazanskih paketa za postače u BiH

Visits: 112 Today: 2

Oko 5.000 ramazanskih paketa u Bosnu i Hercegovinu stiglo je iz Turske i bit će podijeljeni postačima širom zemlje. .

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH šestu godinu uzastopno putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske obezbjeđuje ramazanske pakete.

Direkcija vakufa Republike Turske je dopremila ramazanske pakete u BiH, a Vakufska direkcija će u saradnji s Uredom za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Udruženjem ”Ilmije”, muftijstvima, medžlisima i Međunarodnim forumom solidarnosti Emmaus iz Doboj Istoka pakete distribuirati postačima širom BiH.

Riječ je o 5.000 prehrambenih paketa koji po svom sadržaju ukazuju na kvalitet i kvantitet, odnosno koji ukazuju da će korisnici biti zadovoljni.

– Radi se o paketima koje Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već šestu godinu dobavlja zahvaljujući Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske. Inače, oni su Vakufskoj direkciji Islamske zajednice partner u realizaciji brojnih višemilionskih projekata, na čemu smo im mi posebno zahvalni, kazao je Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, javlja AA.

Dodao je kako Generalna direkcija vakufa u kamionima dopremi pakete u kapacitete MFS-a Emmaus u Doboj Istoku odakle se poslije distribuiraju u muftijstva.

“MFS Emmaus je bh. humanitarna organizacija koja zajedno sa Vakufskom direkcijom uvozi ove pakete. Zahvaljujući njima, mi uspijevamo distribuirati ove pakete u centre naših muftijstava. Zatim se putem naših džemata distribuiraju džematlijama, odnosno postačima”, pojasnio je Zajimović.

Naglasio je da je taj konvoj sa paketima nešto posebno.

– Na taj način se, ne samo unosi radost u porodice, nego se s tim kamionima, konvojima, šalje poruka bratskom narodu u BiH da nije sam. Šalje se poruka solidarnosti i ljubavi prema prijatelju s kojim dijelimo nešto zajedničko. To nas čini sretnim, jer ima neko ko misli na nas u svijetu i zbog toga smo posebno zahvalni Generalnoj direkciji, poručio je Zajimović.

U saopćenju MFS-a Emmaus saopćili su kako je ramazan odabrani mjesec za muslimane, kao nijedan drugi mjesec važan za vakufe, jer su vakifi upravo u ovom mjesecu iskazivali svoju religijsku osjetljivost spram pojedinaca kojima je potrebna pomoć, ali i cjelokupne društvene zajednice koja je generalno artikulisala potrebe pojedinaca.

U tom kontekstu, vakuf u toku ramazana pokazuje da, osim čisto vjerske funkcije, ima i drugu koja je neraskidiva i proizlazi iz prve, a to je briga o ljudima.

Balkannews.ba