Iz Njemačke se vratio u BiH pa izazvao buru: “Nije mi jasno zašto mladi bježe kad i kod nas ima posla”

Izjava koja je izazvala buru

List Die Welt donosi priču o Aliji Ćatiću, Bosancu koji je nakon izbijanja rata u BiH sa porodicom pobjegao u Keln, proveo tamo 19 godina i prije šest godina se vratio i postao uspješan poduzetnik.
Ćatić ne razumije to što mnogi mladi Bosanci bježe u Njemačku. On ne smatra da BiH ima probleme sa tržištem rada.

– Mnogi ljudi osnivaju svoje firme i nalaze posao – kaže on i dodaje: – Ko zaista želi da radi i da nađe posao, garantovano će ga i naći.

Ćatić je uvijek sanjao da se vrati. On i njegova supruga Jasmina zahvalno gledaju na vrijeme provedeno u Njemačkoj. Tamo su dobili svoja dva sina i kćerku.

-Ipak smo tek sada sretni – dodaje on. Njegovi sinovi, koji imaju dvojno državljanstvo, slažu se sa svojim ocem. On je u Njemačkoj teško radio, najprije u fabrici kočnica, a poslije u građevinarstvu. Na kraju je otvorio i prodavnicu sa hranom iz BiH. On nije naučio šta znači riječ nezaposlenost. Nakon povratka u Sarajevo odmah je osnovao firmu Logistic Agent.

– Danas je ta firma glavni partner Coca Cole u BiH – kaže ponosno Ćatić. Sretan je i što je zaposlio 30 ljudi.

I dok je u Njemačkoj morao raditi na gradilištima u BiH je Alija Ćatić šef. Zabrinjavaju ga jedino razne službe i uprava. Papire ne možeš dobiti bez problema i tako brzo kao u Njemačkoj. Ali i na to se čovjek navikne. Njegov sin Salih, koji će kasnije preuzeti poslove u firmi, zasnovao je prošlog petka familiju. Alija i Jasmina se nadaju da on neće, kao što su oni, morati da bježi”, piše Die Welt, a prenosi Deutsche Welle.

BHDijaspora