Isprobajte Sokratov test protiv ogovaranja

Jednog dana, jedan poznanik je došao do ovog velikog filozofa i rekao: “Znaš li šta sam upravo čuo o tvom prijatelju?”“Stani malo”, odgovorio je Sokrat. “Prije nešto mi kažeš to šta želiš, to mora da prođe jedan mali test. Zove se Trostruki filter za ogovaranje.”
“Trostruki filter?”“Tako je”, Sokrat je nastavio. “Prije nego što razgovaraš sa mnom o mom prijatelju, bila bi dobra ideja da na trenutak filtriraš ono šta ćeš reći. Zato sam ga nazvao test trostrukog filtera. Prvi filter je istina. Da li si apsolutno siguran da je ono što namjeravaš da mi kažeš istina?”
“Ne,”, čovjek je rekao: “Zapravo sam tek čuo o tome i…““U redu”, rekao je Sokrat. “Dakle, ne znaš da li je to istina ili ne. Sada ćemo pokušati drugi filter, filter Dobrote. Da li je to što si mi želio reći o mom prijatelju nešto dobro?”“Ne, naprotiv.”“Dakle”, Sokrat je nastavio: “želiš mi reći nešto loše o njemu, ali nisi siguran da je to istina, ali i dalje može proći test jer je ostao još jedan filter: Filter Korisnosti. Da li će to što želiš da mi kažeš o mom prijatelju biti korisno za mene?”
“Ne, ne baš.”“Pa”, zaključio je Sokrat, “ako to što želiš da mi kažeš nije ni istinito, niti dobro niti korisno, zašto bih onda to ja uopšte želio da čujem?”

Za Akos.ba priredio Jasmin Mujakić

Pročitajte još: Tako je govorio Muhamed Ali

Priredio za saff.ba: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Osim izvanrednih boksačkih vještina, slavni bokser Muhamed Ali istako se i svojim plemenitim moralom i doprinosom na različitim humanitarnim poljima. Njegov život obilježen je mnoštvom hvale vrijednih istupa i situacija, a u svakoj od tih situacija imao je odgovarajuću riječ i mudrost u kojoj je sublimirano njegovo uvjerenje i njegov iman.
U nastavku donosimo nekoliko mudrih izreka i poruka rahmetli Muhameda Alija.
– Mrzio sam svaku minutu treninga, ali sam sebi stalno govorio: ”Ne predaji se i ne odustaj zbog trenutne patnje, kako bi ostatak života živio kao junak.”
– Osoba bez mašte nema krila.
– Pomaganje drugima je najamnina koju plaćaš u zamjenu za svoj stan na zemlji.
– Osoba koja nema dovoljno hrabrosti neće postići nšta u životu.
– Boks je igra u kojoj skupina bjelaca promatra kako se dvojica crnaca tuku.
– Ako se pencilin može dobiti iz plijesni, onda vam sigurno može biti od koristi.
– Osoba koja u dobi od pedeset godina vidi svoj život kao u dvadesetim, izgubila je 30 godina svoga života uzalud.
– Ako si ikada sanjao da pobjediš Muhameda Alija, bolje ti je da se probudiš i da mi se izvineš.
– Moja jedina mahana je što ne obraćam pažnju na svoju veličinu.
– Ja sam toliko brz da sam sinoć ugasio svjetlo i legao u krevet prije nego je svjetlo potpuno izblijedjelo i nestalo.
– ”Ja sam najbolji.” Uvijek sam to govorio prije nego što sam saznao da zaista jesam.
– Allah me je iskušao ovom bolešću (Parkinsonova bolest) kako bi pokazao da sam slabašno biće kao i svi drugi ljudi.
– Kada je odbio odlazak u rat u Vijetnam, rekao je: ”Neću putovati deset hiljada milja da ubijam i spaljujem nedužne ljude. Kada bih znao da će taj rat donijeti slobodu za 22 miliona pripadnika moga naroda, sutra bi im se pridružio. I da znate, ja nemam šta izgubiti braneći svoja uvjerenja. Možda će me strpati u zatvor? Nije problem. Mi živimo u zatvoru već 400 godina.”
– Nismo učili prijateljstvo u školama. Ali ako ne naučite značenje prijateljstva, to znači da niste naučili ništa u ovom životu.
– Kasius Clay je robovsko ime. Ja ga nisam izabrao niti sam ga volio. Moje ime je Muhamed Ali i ja sam slobodan čovjek.
– Heroji se ne grade u teretani, oni su sagrađeni od nečega što nije materijalno, a što je usađeno u njih. To je san, želja i vizija.