Isplati li se otići iz BiH? Koliko košta život u inostranstvu, kolike su plate… Da li je spas u bježanju?

Ako planirate da odete u Minhen, za život koji u BiH obezbjedite sa 880 KM koliko iznosi prosječna plata trebaće vam 2.346 KM.

BiH nestaje! Odlazak iz ove napaćene zemlje uzima svoj danak, a prema procjenama demografa, za nešto više od 300 godina, posljednji stanovnik BiH će imati čast da zvanično ugasi svjetlo za sobom

Ništa čudno, ako znamo da kod nas već 20 godina svako kome se digne kroji sudbinu naroda po svojoj mjeri i za svoju korist. Već 20 godina nas oblikuju kroz obrazovni sistem. Već 20 godina nas truju preko svojih medija. Već 20 godina nas drže u stalnom strahu. Već 20 godina, za naše dobro, državu nam stvaraju oni kojima je do iste stalo k’o do lanjskog snijega.

I dok oni stvaraju državu u kojoj ćemo mi moći jednog dana da živimo JEDNI PORED DRUGIH, zarad njihove koristi, nama prolaze godine. Najbolje godine. One godine koje su isti ovi političari otimali od naših roditelja, a sad ih uzimaju i nama.

Isisavaju nam život na slamku punih 20 godina, da bi nam danas ostavili samo jednu mogućnost. Da biramo DA LI ĆEMO BJEŽATI ODAVDE SAD ILI ODMAH.

Mladi u Bosni i Hercegovini kada pogledaju u budućnost vide beznađe, ekonomsku nestabilnost, nezaposlenost, rad za džeparac, pesimizam i konstantan strah od nekoga i nečega – novog rata, stranke, komšije, „dugog jezika“, drugačijeg mišljenja, druge vjere…

Zbog toga, većina mladih se trudi da izbjegne ovakvu sudbinu pa svoju budućnost radije zamišljaju u nekoj od zemlja EU, SAD-u, Kanadi, Australiji…

Ipak, malo ko unaprijed provjeri šta ih to čeka tamo na Zapadu. Rijetki su oni koji računicu bace na papair, koji preračunaju troškove života i primanja u inostranstvu sa onim ovdje.

Zato samo odlučili da vam donesemo odnos cijena i plata širom zemalja u koje odlaze naši ljudi u potragu za boljim životom sa onim cijenama i platama koje imamo ovdje.

Tako je za one koji planiraju da odu u Njemačku računica sljedeća:

Ako planirate da odete u Minhen, za život koji u BiH obezbjedite sa 880 KM koliko iznosi prosječna plata trebaće vam 2.346 KM.

Naravno, oba brojka se mjenja od grada do grada, pa će ona tako za Berlin iznositi 1.991 KM, Nirmberg 1850 KM ili Hamburg u kom će vam trebati 2.134 KM da bi dostigli standard koji možete obezbjediti sa prosječnom platom u BiH.

Ukoliko vas interesuju troškovi života u ostalim gradovima Evrope provjerite ih ovdje.

A koliko možete zaraditi u Njemačkoj.

Građevinski inženjeri zarade oko 3.000 evra bruto, što je otprilike 2.000 neto. Arhitekti su u rangu građevinskih inženjera, doktori i matematičari zarađuju 600, a informatičari po 300 evra više.

Konobari, kuvari i frizeri mjesečno prime samo 1.000 eura, plus bakšiš. A automehaničari, električari i moleri oko 1.300 evra, prenosi “Buka“.

Sve više novih gastarbajtera u Njemačkoj radi kao njegovatelji i medicinski tehničari. Prosječna plata njegovatelja s iskustvom iznosi 2.400 evra bruto, što je oko 1.600 evra neto.

Podaci do kojih smo došli pokazuju nam da zavisno od posla može se zaraditi i živjeti isto kao i kod kuće. Kad se sve sabere i oduzme razlika je mala. Ipak, ostale prednosti poput obrazovanja, zdravstva, pravne države se ne mogu mjeriti i zbog toga malo koga će zanimati odnos cijena i potrošnje u BiH i Njemačkoj ili nekoj drugoj razvijenoj zemlji.

A i ako ih zainteresuju, brojke su opet na strani odlaska, posebno ako idete u paru.

freshpress.info