ISLAMSKA ZAJEDNICA U BIH UTVRDILA: OVO JE CIJENA KURBANA ZA 2021. GODINU

Visits: 66 Today: 6

Islamska zajednica u BiH će i ove godine godine provesti akciju organiziranog otkupa i klanja kurbana za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija. Jedinstvena cijena kurbana za BiH je ista kao i prethodnih godina i iznosi 350 KM.

Ovogodišnja akcija bit će realizirana pod motom “Čin zahvalnosti, solidarnosti i zajedništva”, čime Islamska zajednica želi ukazati na duhovni aspekt ove akcije, ali i izravne benefite koje ona donosi za širu društvenu zajednicu.

Islamska zajednica kao odgovorna institucija izvršenju vjerskog propisa klanja kurbana pristupa sistemski. U cjelokupni sistem uvezala je pojedince i institucije kojima ova akcija donosi značajne koristi i dobrobiti, pa se kurbani nabavljaju i otkupljuju iz domaćih resursa, što uključuje i povratničku populaciju na područuju cijele Bosne i Hrecegovine.

“Za potrebe klanja kurbana u organizaciji Islamske zajednice povratnici svake godine obezbijede adekvatan stočni fond. To ujedno znači da se otkupom kurbana najizravnije pruža pomoć onima kojima je stočarstvo u povratničkim dijelovima BiH jedini izvor prihoda i zarade”, pojasnio je Zejnil Rehibić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ u BIH.

U toku samog Bajrama veliki dio mesa raspodijeli se povratnicima, te različitimn ustanovama, institucijama, zavodima, društveno korisnim organizacijama. S obzirom da Kurban-bajram dolazi u različitim vremenskim prilikama i godišnjim dobima, sve količine mesa zbog problema sa skladištenjem nije moguće raspodijeliti odmah u danima Bajrama.

“U saradnji s kompanijama koje se bave preradom i konzerviranjem mesa i koje posjeduju Halal certifikatifikat, jedan dio kurbanskog mesa se preradi i skladišti, a potom u formi prerađevina dijeli tokom cijele godine medresama, studentskim domovima, bolnicama, domovima za stara i iznemogla lica, te humanitarnim organizacijama poput Merhameta, Emmausa, Crvenog Križa za svakodnevnu ishranu njihovih korisnika”, kazao je voditelj Odjela za kurbane Rijaseta IZ u BiH Bilal Memišević.

Na prostoru RS i povratničkih džemata u Federaciji BiH prošle godine je podijeljeno 122.346 kilograma sirovog, svježeg mesa, dok je značajna količina prerađevina kurbankog mesa donirana za 23 javne ustanove na osnovu njihovih zahtjeva i potreba.

“Suočeni s realnostima koje nosi urbani način života i zakonska ograničenja koja otežavaju tradicionalni način izvršavanja propisa klanja kurbana sve veći broj vjernika ovu u obavezu povjeravaju Islamskoj zajednici. Akciju kurbana stalno unapređujemo i inoviramo, pa smo tako omogućili i online uplatu za kurbane, da bismo olakšali izvršenje ove vjerske dužnosti svima onima koji to nisu u mogućnosti lično učiniti”, istakao je Memišević prenosi crna-hronika