ISKRENA DOVA JEDNOG PRVAČIĆA

ISKRENA DOVA JEDNOG PRVAČIĆA
Kao vjeroučitelj susretao sam se sa različitim i zanimljivim situacijama u svome radu.
Jedan dan sam ušao u učionicu prvog razreda i primjetio neobičnu situaciju, pored jednog dječaka je stajala njegova majka iako je čas kod učiteljice još trajao. Učiteljica je prišla i rekla mi da mali Ammar ne želi da se odvoji od svoje majke jer ga je strah i da plače kada ona pokuša da napusti učionicu. Prišao sam mu i pokušao razgovarati sa njim ali je odbijao grleći majku. Onda sam se prisjetio da smo na prethodnom času Vjeronauke učili dovu kojom nam Allah olakšava, odnosno svima nama dobro poznati Rabbi Jessir.
Pitao sam Ammara je li naučio Rabbi Jessir, a on je odgovorio da jeste. Tražio sam od njega da prouči i dovu i prijevod, što je on i učinio.
(Rabbi Jessir ve la tu’assir. Rabbbi temmim bi-l-hajr. Amin – Bože, olakšaj a ne otežaj! Bože, daj da se završi s dobrim. Amin)
Podsjetio sam ga šta postižemo učeći ovu dovu, odnosno da nam Allah, dž.š. olakšava naše stanje. Nakon što je još jednom proučio dovu, upitao sam ga da li se bolje osjeća, odogovrio je da je bolje. Rekao sam mu da je Allah, dž.š., uslišao njegovu dovu i da njegova majka ne mora više biti sa njim u razredu. On je poslušao moje riječi, njegova majka je napustila razred i od toga trenutka više nije bilo potrebe da bude uz njega na času. Ammar je poslije toga postao još aktivniji i slobodniji na času Vjeronauke.
Jedan od uvjeta da bi dova bila primljena je i iskrenost. Ovaj dječak je iskreno uputio dovu Allahu, dž.š., da mu olakša, što je Uzvišeni i učinio. Učimo svoju djecu da dovom, vjerom i iskrenošću ostvaruju svoje ciljeve, a ne lažima, prevarama, krađom obmanama. Odgajajmo svoju djecu da budu vjernici i da im uzor bude Muhammed,a.s. a ne pjevači, fudbaleri, glumci. Allah, dž.š., nas je počastio islamom, Kur’anom, Poslanikom,a.s. iskoristimo to.

Esmin Mehić